Antena 3 CNN Actualitate CSM l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei să propună un nou procuror general şi un nou şef la DNA

CSM l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei să propună un nou procuror general şi un nou şef la DNA

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 21:40 07 Sep 2012 Modificat la 21:40 07 Sep 2012
CSM l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei să propună un nou procuror general şi un nou şef la DNA
Foto: caon.ro
Coincidenţă sau nu, la doar patru zile de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, CSM a dat, pe muteşte, o hotărâre prin care a modificat regulamentul privind numirea şefilor de Parchete deci, implicit, şi a Procurorului General, Laura Codruţa Kovesi şi a şefului DNA, Daniel Morar.

După noile modificări, procedura emiterii avizului Consiliului Superior al Magistraturii se poate întinde până la 90 de zile, timp în care funcţiile nu pot fi ocupate, chiar dacă acest aviz este doar consultativ, scriu jurnaliştii de la Lumea Justiţiei.ro.

Prin hotărârea dată pe 10 iulie 2012, adică la doar patru zile după suspendarea lui Traian Băsescu, avizul CSM pentru numirea şefilor de parchete poate fi dat după 90 de zile, ba chiar poate fi tărăgănat până la 100 de zile şi nimeni nu poate lua o decizie în tot acest timp, nici măcar preşedintele României, chiar dacă avizul este doar consultativ.

Procedura este următoarea: ministrul Justiţiei depune la CSM propunerea împreună cu un dosar stufos care conţine: două declaraţii prevăzute de lege, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, CV-ul, 10 lucrări ale candidatului dar şi orice alte documente care ar putea fi relevante.

Abia apoi încep să curgă cele 90 de zile, timp în care numirea este practic blocată şi asta pentru că, după noile modificări, "Propunerea ministrului nu poate fi înaintată înainte de emiterea avizului de către CSM".

La CSM procedura este următoarea: - "Direcţia de Resurse Umane şi organizare - Serviciul resurse umane pentru parchete întocmeşte un referat în care se va consemna evoluţia carierei profesionale a candidatului" şi are la dispoziţie 30 de zile pentru asta. Apoi, urmează "susţinerea interviului în faţa Secţiei pentru procurori care analizează lucrările", adică alte 30 de zile.

Ulterior, secţia Procurori redactează hotărârea în alte 30 de zile. Bineînţeles că toate acestea sunt termene maximale, CSM putând să se grăbească, dacă vrea. Dacă nu vrea, durează 90 de zile, dar, lucrurile nu se termină aici.

Simpla publicare a hotărârii în Buletinul Oficial al CSM şi pe pagina de internet poate dura şi ea până la 10 zile deşi avizul poate pleca la preşedinte şi înainte de publicare.



×
x close