Potrivit luju.ro, CSM nu avea dreptul să rezerve un post de magistrat în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din magistratură.
Decizia CSM încalcă şi Constituţia întrucât articolul 125 din Constituţie prevede că: “Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţamântul superior”.
Iată Hotărârea CSM cu privire la Daniel Morar:
“Prin Decretul nr. 326/25.03.2013, emis de Preşedintele României, domnul Morar Daniel Marius, procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, pentru un mandat de 9 ani, începand cu data de 09.06.2013.
În decretul menţionat s-au invocat prevederile art.69 alin (1) – (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea reglementează expres situaţia în care unui judecător sau procuror, numit în funcţia de judecator la Curtea Constitutionala, i se rezervă postul în magistratură, pe care îl poate ocupa la incetarea mandatului din orice motive.
Corelativ, în sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, ca şi garant al independenţei justitiei si organism ce are in competenta cariera magistratilor, judecatori si procurori, revine obligatia de a da curs cererii magistratului aflat intr-o situatie ca aceea care formeaza obiectul prezentei hotarari, de a reintra in corpul magistratilor, pe postul detinut anterior numirii in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, la incetarea mandatului, ca efect al unei solicitari exprese, in conditiile art. 69 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 33 alin. (15) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin cererea inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii, domnul Morar Daniel Marius, procuror cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, solicita eliberarea din functia de procuror, prin demisie, incepand cu data de 09.06.2013, precum si rezervarea postului de procuror, pe care il ocupa in prezent.
Pentru aceste considerente, este obligatorie rezervarea postului detinut de domnul Morar Daniel Marius, procuror cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, iar in situatia aparitiei, la momentul incetarii mandatului, a unei manifestari de vointa in sensul reintrarii in corpul magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza a da curs acesteia si a hotari ocuparea postului detinut, de procuror la parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.
In conformitate cu dispozitiile art. 65 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie prin demisie”, iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, “eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dipune prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”.
Potrivit dispozitiilor art. 69 alin. (1) – (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu art. 33 alin. (15) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa incetarea mandatului in orice mod, judecatorul are dreptul sa revina in postul ocupat anterior, daca numirea sa la Curtea Constitutionala s-a facut cu conditia rezervarii acestuia, iar in cazul in care judecatorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie.
Avand in vedere manifestarea unilaterala de vointa si solicitarea domnului procuror privind rezervarea postului pe care il ocupa in prezent, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa ia act de cererea de demisie din functia de procuror al domnului Morar Danuel Marius, incepand cu data de 09.06.2013, sa inainteze Presedintelui Romaniei solicitarea, in vederea emiterii decretului de eliberare din functie, prin demisie, si sa dispuna rezervarea postului ocupat in prezent de magistrat, respectiv procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, pana la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala”.
Sursa: luju.ro