Antena 3 CNN Actualitate CSM este de acord ca magistraţii corupţi să-şi piardă pensiile

CSM este de acord ca magistraţii corupţi să-şi piardă pensiile

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 19:49 20 Aug 2013 Modificat la 19:49 20 Aug 2013
CSM este de acord ca magistraţii corupţi să-şi piardă pensiile
Foto: insider.pk
CSM şi-a dat avizul pentru ca magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie să îşi piardă pensia. Totuşi, există şi amendamente: CSM nu este de acord ca prevederea să se aplice şi judecătorilor sau procurorilor excluşi din magistratură până la intrarea în vigoare a noii legi.
 
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că, în momentul care va primi efectiv textul de la CSM, vor fi integrate toate observaţiile, el sperând ca în câteva zile să fie gata textul concret. 
 
Documentul a fost înaintat de Ministerul Justiţiei (MJ), pe 14 august, Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea avizării în regim de urgenţă. 
 
În documentul citat se mai arată că proiectul propus de Ministerul Justiţiei "nu conţine nicio dispoziţie reparatorie pentru cazul în care procesul penal nu se finalizează cu condamnarea, iar acţiunea disciplinară nu se finalizează cu excluderea din magistratură". 
 
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat marţi, la CSM, că nu este la curent cu un eventual proiect prin care Ministerul Justiţiei propune anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi pentru corupţie, precizând că, din punct de vedere juridic, nu crede că "anulare" este cuvântul potrivit.

Pe 14 august, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa că proiectul de lege privind anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie va fi discutat în şedinţa din 20 august a Consiliului Superior al Magistraturii. Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie.
 
Premierul declara că 90-95% dintre magistraţi sunt corecţi, dar nu trebuie să "ne facem că nu ştim" că toate contractele de restituiri de propietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.

 
 
 

×
x close