Președintele CSM atrage atenția:
"Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim - ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.”
CSM merge și mai departe:
“Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept.”
Adrian Ursu a explicat că sunt multe elemente eronate în comunicatul CSM:
"Mă îngrijorează acest punct de vedere exprimat de conducerea CSM, pentru că el vădește, din păcate, o lipsă de informație. În mod evident, îi lipsesc multe dintre elementele concrete ale acestui caz, dar constatăm că lipsește și buna credință în a privi ceea ce este public.
- Este incriminată acolo imixtiunea puterii executive în atribuțiile puterii judecătorești. Fals. Ceea ce s-a comentat în spațiul public, de la luările de cuvânt din Parlamentul României, for îndreptățit să se pronuțe în orice chestiune din societatea României, până la președintele României, cel care este garantul respectării Constituției și mediator între puterile statului și continuând cu premierul Dacian Cioloș, toată lumea s-a referit la un act executiv al ANAF.
- Se menționează acolo că s-ar fi făcut referiri la punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești. Fals. În nicio hotărâre judecătorească în legătură cu trustul de presă INTACT, cu cei care au fost condamnați în dosarul Telepatia, nu există vreo dispoziție executorie privind evacuarea. Nu există. Nu se cere executarea prin evacuarea.
- De asemenea, nimeni nu împiedică punerea în executarea a unei hotărâri judecătorești, pentru simplul motiv că acea hotărâre judecătorească a fost deja pusă în aplicare, în totalitate. Cuvânt cu cuvânt, fiecare mențiune de acolo a fost deja pusă în aplicare. Sediile, terenurile, toate bunurile personale, conturile menționate în acea hotărâre au fost deja executate, confiscate. Ele sunt proprietatea statului român.
Prin urmare, cred că declarația președintelui CSM suferă de acest viciu al corectei informări și nădăjduiesc că, în următoarele ore, președintele CSM va primi de la colaboratorii săi sau chiar instituții, date suplimentare, pentru a elimina datele eronate din acest comunicat, că va reveni asupra acestui punct de vedere. Repet, nimeni nu își dorește ca o hotărâre judecătorească în această țară să nu fie pusă în executare", a explicat Adrian Ursu.