Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) caută soluţii pentru a stopa avalanşa de acţiuni în instanţe ale pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională, informează
Mediafax.
Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a declarat presei, joi, că în fiecare zi în instanţele din România se depun câteva sute de astfel de acţiuni generate de interpretarea deciziei Curţii Constituţionale.
"Noi, în CSM, vom discuta şi vom ajunge la concluzia practică că se pot lua doar măsuri administrative prin care să preîntâmpinăm acel stat la cozi pentru depunerea acţiunilor. Pensionarii pot depune cererea atât personal, dar şi printr-un reprezentat, printr-un curier. Poate remite cererea de chemare în judecată şi prin fax sau prin poştă. Nu este necesar să vină personal la instanţă pentru depunerea acestor acţiuni" a declarat acesta.
"Vom propune în CSM ca Guvernul României să ajungă la o soluţie de rezolvare amiabilă a acestei situaţii, pentru că sunt foarte multe acţiuni pe rolul instanţelor deja înregistrate, iar cel puţin aici la Bucureşti termenele sunt destul de îndelungate: decembrie 2013. Şi asta pentru că nici nu avem oameni suficienţi care să proceseze toate cererile de chemare în judecată şi aceste acţiuni sunt foarte multe, chiar o mie de acţiuni pe zi", a susţinut Danileţ.
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.
În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.