Consiliul a luat atitudine în primul rând faţă de declaraţiile de miercuri seară ale preşedintelui interimar, care a cerut convocarea unei şedinţe.
În răspunsul CSM se arată că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".
"Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României", se arată în comunicatul CSM.
Conducerea CSM a hotarât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.
Preşedintele interimar a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să clarifice cât mai curând situaţia de la Ministerul Justiţiei, acolo unde încă nu a putut fi numit un ministru. Interimar în acest moment este premierul Victor Ponta. Consiliul a anunţat că va răspunde în cursul zilei de astăzi solicitării şefului statului.
Citiţi şi CSM îi răspunde lui Crin Antonescu şi critică declaraţiile preşedintelui interimar