Astfel, CSM a hotărât, miercuri, cu unanimitate de voturi, să devanseze cu aproape o lună calendarul de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere la PICCJ, DNA ŞI DIICOT.
Noul termen pentru avizul CSM la numira şefilor la Parchete este 10 mai.
Premierul Ponta, in calitate de ministru interimar al justitiei, a trimis chiar azi o solicitare în acest sens, împreună cu CV-urile celor şase candidaţi, declaraţiile lor de interese şi proiectele de management pentru structurile în fruntea cărora au fost propuşi.
Noul calendar al CSM
- 10.04.2013 - 30.04.2013 - punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor
- 07.05.2013 - analiza rezultatelor demersului anterior
- 08.05.2013 - intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
- 09.05.2013 - intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului-şef din cadrul DIICOT
- 10.05.2013 - transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei
Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a a anunţat că primit documentele transmise de premierul Victor Ponta, ministrul interimar al Justiţiei, referitoare la procedura de avizare a propunerilor făcute pentru funcţiile de conducere de la PICCJ, DNA şi DIICOT.
"Consiliul Superior al Magistraturii confirmă primirea unor documente de la ministrul interimar al Justiţiei necesare avizării propunerilor pentru procurorii-şefi. Având în vedere că aceste documente au fost transmise mult înainte de termenul-limită stabilit în calendarul iniţial, respectiv 30 aprilie, Secţia de procurori a CSM va analiza miercuri posibilitatea modificării unor termene din cadrul procedurii", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.
Potrivit calendarului CSM, candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, a stabilit Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Secţia pentru procurori a CSM a decis ca intervievarea candidaţilor propuşi de premierul Victor Ponta să aibă loc pe 28, 29 şi 30 mai, iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei să se facă pe 3 iunie. Procedura de avizare de către Secţia de procurori a CSM a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere menţionate este de 60 de zile.
Ponta se gândeşte să sesizeze CC în cazul calendarului CSM pentru procurori
Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe lista propunerilor au mai figurat Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica ca procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului-şef al DIICOT.
Propunerile au fost transmise de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a lăudat nominalizările făcute de premierul Victor Ponta pentru şefia Parchetelor, spunând că propunerile ministrului interimar al Justiţiei nu-i dau dau motive să creadă că vor fi schimbări în trendul ascendent din acest sector.