Antena 3 CNN Actualitate CSM a respins schimbarea din funcţie a lui Doru Ţuluş

CSM a respins schimbarea din funcţie a lui Doru Ţuluş

CSM a respins schimbarea din funcţie a lui Doru Ţuluş
18 Oct 2007   •   18:55
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de a-l revoca pe Doru Ţuluş din funcţia de procuror şef al Secţiei a II-a din DNA. Tudor Chiuariu a trimis cererea la CSM după ce raportul Inspecţiei CSM privind activitatea DNA a constatat o serie de deficienţe, mai ales la Secţia condusă de Ţuluş. Solicitarea privind demiterea şefului Secţiei a II-a a fost reluată de ministrul Justiţiei la finalul dezbaterilor pe marginea raportului Inspecţiei Judiciare a CSM privitor la DNA.

Inspecţia CSM a constatat că în registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală nu au fost înregistrate imediat unele acte de sesizare care respectau toate condiţiile prevăzute de lege pentru declanşarea mecanismului procesual. De asemenea, din verificări, a mai rezultat că în unele situaţii s-au întocmit procese-verbale de sesizare din oficiu, peste actele de sesizare iniţiale, denaturându-se astfel data la care fusese sesizat organul de urmărire penală.

Inspectorii au mai descoperit că procurorul şef de secţie a soluţionat şi plângeri care erau de competenţa instanţei de judecată. Iniţial, revocarea lui Doru Ţuluş a fost cerută de Tudor Chiuariu în luna mai, însă membrii Secţiei pentru procurori au decis amânarea dezbaterilor până la prezentarea concluziilor privind controlul de fond pe întreaga activitate a DNA. Chiuariu a declarat atunci că va ţine cont de avizul pe care îl va da CSM, chiar dacă va fi unul negativ.

Potrivit Legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, revocarea procurorilor din funcţii de conducere se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM. Doru Florin Ţuluş a devenit procuror-şef la Secţia a II-a din cadrul DNA la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care a schimbat întreaga conducere a DNA.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close