Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: CSAT a aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles

Klaus Iohannis: CSAT a aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 14:52 21 Mar 2017 Modificat la 14:52 21 Mar 2017
o_1bbo30m0v7ci1pv11m8k9kd1go58.jpg
Foto: presidency.ro

UPDATE 14.52 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles, a anunţat marţi preşedintele Klaus Iohannis. 

"Am aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai. (...) Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.

El a arătat că reuniunea de la Bruxelles va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018. 

Iohannis: Programul de înzestrare a Armatei - actualizat

CSAT a aprobat marţi o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în 2026 şi în perspectivă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că prin aplicarea acestui program operatori economici naţionali pot participa la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, potrivit Agerpres.ro.

"Am aprobat astăzi o formă actualizată a acestui program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. Scopul programului este acela de a asigura capabilităţile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT. 

El a subliniat că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii ţării, respectiv impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă. 

"Prin punerea în aplicare a programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, şi aş exemplifica aici: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele", a completat Iohannis. 

UPDATE 14.20 - Şedinţa CSAT în care s-au discutat mandatul României la Summitul NATO de la Bruxelles şi programul de înzestrare a Armatei s-a încheiat după aproape trei ore de discuţii, potrivit Agerpres.ro.

La şedinţa CSAT au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Mihai Tudose, şeful SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului interimar al SIE, Silviu Predoiu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă. Potrivit imaginilor furnizate de Administraţia Prezidenţială la începutul şedinţei, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, nu a fost prezent. 

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la şedinţa CSAT se va discuta şi despre achiziţionarea corvetelor. 

Administraţia Prezidenţială anunţa că pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse şi subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, precum şi activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2016 şi principalele obiective pentru acest an. 

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a arătat că în cadrul reuniunii se vor mai analiza activitatea desfăşurată anul trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), precum şi Planul de activitate pentru anul 2017. 

UPDATE 11.18 - Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început, marţi, la Palatul Cotroceni, printre subiectele de pe ordinea de zi aflându-se mandatul României pentru Summitul NATO de la Buxelles, potrivit Agerpres.ro.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la şedinţa CSAT se va discuta şi despre achiziţionarea corvetelor. "Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT", preciza Iohannis. 

Administraţia Prezidenţială a anunţat că pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, sunt incluse şi subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, precum şi activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2016 şi principalele obiective pentru acest an. 

În cadrul reuniunii se vor mai analiza activitatea desfăşurată anul trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), precum şi Planul de activitate pentru anul 2017. 

Administraţia Prezidenţială a precizat că în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională. 

Luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că desecretizarea protocoalelor dintre DNA şi SRI nu se va afla pe agenda CSAT. "Nu se va afla pe agenda acestei şedinţe un astfel de subiect, dar dacă vor exista solicitări punctuale la un moment dat acestea vor fi analizate şi vor fi date răspunsuri în conformitate cu analizele respective", a spus Dobrovolschi. 

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 31 ianuarie şi a fost prima la care au participat membri din Cabinetul Grindeanu.

----------------------------

Știrea inițială 08.36

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se întruneşte, începând cu ora 11, la Palatul Cotroceni.

În şedinţa de marți se va discuta, în principal, despre programul de modernizare a armatei române până în 2026 şi despre obiectivele ţării noastre în perspectiva summitului NATO de la Bruxelles.

În această întâlnire a CSAT, nu se va pune problema desecretizării protocoalelor dintre SRI şi DNA, a precizat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

×
x close