Croaţia vrea să investească 10 miliarde euro în dezvoltarea sectorului energetic pâna in 2020. Proiectul a fost aprobat luni de către un consiliu economic şi social national.
Aprobat luni de către o asociaţie ce reuneşte reprezentanţi ai guvernului, ai sindicatelor şi angajatorilor, proiectul va face obiectul unei dezbateri publice,îinainte de a fi trimis spre adoptare parlamentului, potrivit procedurilor în vigoare. Croaţia importă 50% din necesarul său de energie şi principalele obiective ale strategiei sunt de a diminua dependenţa de pieţele străine şi de a diversifica resursele de import, scrie AFP.
In conformitate cu declaraţiile reprezentanţilor guvernului, Croaţia importă 80% din necesarul său de petrol, 40% din consumul de gaze naturale şi 23% din necesarul său de energie electrică.
Potrivit declaratiilor premierului Damir Polancec, investiţiile în sectorul energetic vor fi unul dintre principalele motoare de creştere economică a tării.
Planul prevede construcţia mai multor centrale hidraulice şi termice, care să răspundă creşterii consumului de electricitate, estimată la 20% pană în 2020. Planul ar putea însemna şi construcţia primei centrale nucleare din ţară, potrivit declaraţiilor lui Polancec. Consumul de gaze naturale ar trebui să crească, în aceeaşi, perioadă de la 3,2 miliarde la 5 miliarde de metri cubi pe an. Dependentă de gazele naturale din Rusia, Croaţia vrea să îşi diversifice sursele din acest sector.
Antena3.ro