
Industria hotelieră şi a ospitalităţii se confruntă cu o lipsă de personal îngrijorătoare. Cifrele arată că în oraşele turistice, în plin sezon, deficitiul angajaţilor poate ajunge chiar şi la 50%. Acum, singura speranţă este forţa de muncă din străinătate, spun patronii afacerilor.
Deşi comparativ cu anul trecut statisticile arată o creştere uşoară a numărului de angajaţi în domeniul HoReCa, deficitul de personal rămâne în continuare o problemă.
Ștefan Gadola – președinte Organizația Patronală: În ultima vreme există o lipsă de personal cruntă, avem nevoie de personal calificat. Trebuie neapărat să îi ai, vin mulți necalificați și trebuie să acordăm timp să îi învățăm.
Ce îi mai salvează este forţa de muncă din străinătate, însă şi aici sunt probleme.
Ștefan Gadola – președinte Organizația Patronală: În mare parte sunt pe partea asta de munci necalificate. Încercăm să îi integrăm, îi înțelegem, lucrăm cu ei și sperăm să îi ținem cât mai mult.
Pentru a atrage angajaţi, peste 20 de companii şi experţi de top au organizat un eveniment la Cluj Napoca: Bursa Locurilor de Muncă în Ospitalitate, unde tinerii au avut ocazia de a-şi găsi un job.
Ana Maria Chiciudean – Director AJOFM Cluj: O paletă foarte mare de locuri de muncă vacante, peste 225. Sunt alături de noi toate unitățile de învățământ cu profil de ospitalitate din județul Cluj. Am organizat pentru elevii noștrii sesiuni de orientare în carieră dar și demonstrații.
În România, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.