Criza creşte natalitatea în România. Îngrijorate că şi-ar putea pierde locul de muncă, din ce în ce mai multe femei aleg să devină mame. Româncele preferă să aibă grijă de un copil şi să aibă un venit stabil, decât să rişte şomajul. O arată statisticile Ministerului Muncii. Numai în primele trei luni ale acestui an numărul proaspetelor mămici a crescut cu 15.000 faţă de anul trecut.
Dacă în anii '70 Ceauşescu obliga româncele să fie mămici, în 2010 multe femei nici nu se mai gândesc la avort. Pe unele dintre ele instabilitatea pieţii muncii le-a determinat să facă un copil mai repede. “E siguranţa pentru că avem unde să ne întoarcem, că în aceşti doi ani nu pot să ne dea afară, pe urmă 6 luni trebuie să ne primească înapoi”, spune o mămică. “Chiar dacă aducerea pe lume a unui copil să zicem aşa implică multe cheltuieli nu m-a speriat faptul acesta. Mai degrabă mă speria gândul să rămân fără loc de muncă şi pâine”, a spus Gabriela Pantea, mămică.
Şi sunt sute de românce care gândesc la fel. Printre ele şi Georgiana Păun, asistent manager şi proaspătă mamă. În timp ce stă acasă să-şi creasc fiica, doi ani are un venit stabil şi nu poate fi dată afară de la locul de muncă. “Dacă ar fi fost limita aceea legală de 6 milioane precis nu ne-am fi descurcat. Nu ştiu dacă va rămâne la nivelul la care este dat fiind că am auzit că FMI cere o scădere a ajutoarelor sociale”, a spus Georgiana Păun.
În Constanţa, de exemplu, numărul mămicilor a crescut cu aproape 1.000 faţă de anii trecuţi. “În anul 2007 un număr mediu de 4856 beneficiare de indemnizaţii creştere copii, în 2010, ajungând la un număr mediu de 5.572 beneficiare”, a declarat Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Constanţa.
În judeţul Mureş, în 2010 numărul de indemnizaţii de creştere a copilului s-a mărit cu 328. În Bistriţa situaţia e similară: 430 de indemnizaţii în plus. În toată ţara se constată astfel de creşteri. Numai în primele trei luni din 2010 au fost cu 15.000 mai mulţi copii faţă de aceeşi perioadă din 2009.
Criza creşte natalitatea în România
“E îmbucurător că a crescut natalitatea şi este un lucru bun pentru România. Era chiar îngrijorătoare scăderea natalităţii”, a declarat Liliana Suciu, consilier superior al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud.
“În multe locuri salarii sunt mici, stând acasă, având copil, e mai mare venitul.E bine şi pentru copil deoarece creşte lângă mamă şi nu lângă bonă”, a spus o mămică.
Glumind, mulţi spun că actuala criză financiară ar putea rezolva tendinţa accentuată de îmbătrînire a populaţiei. Potrivit calculelor făcute de specialişti, până în 2050 vom ajunge la o populaţie de 15 milioane.