Antena 3 CNN Actualitate Critic de artă, despre picturile deţinute de Vâlcov: "La nivel de imagine este spectaculos, dar ele nu sunt ceea ce par a fi"

Critic de artă, despre picturile deţinute de Vâlcov: "La nivel de imagine este spectaculos, dar ele nu sunt ceea ce par a fi"

1 minut de citit Publicat la 11:37 27 Mar 2015 Modificat la 11:37 27 Mar 2015
arta.JPG
Foto: VideoNews
Procurorii au găsit, la percheziţiile de ieri, peste 90 de tablouri care i-ar aparţine lui Darius Vâlcov, ascunse în pereţi falşi ai caselor unor prieteni sau rude. 
 
Tablourile ar valora între 80.000 şi 100.000 de euro fiecare, dacă ar fi autentice.
 
Pavel Şuşară, critic de artă, a explicat, în cadrul emisiunii "Se întâmplă în România", realizată de Maria Coman.
 
"Am văzut şi eu mica expoziţie dinamică de la televizor. La nivel de imagine şi etică, lucrările sunt spectaculoase, dar ele nu sunt ceea ce par a fi, decât în clipa în care sunt văzute şi expertizate. 
 
"Nu se poate vorbi despre o lucrare între 80.000 şi 100.000 de euro, dacă vorbim despre lucrări semnate de Picasso. Ele pot fi serigrafii, reproduceri tehnice, mecanice, după picturile cunoscute. Deci, deocamdată este o informaţie spectaculoasă, dar lucrări de genul, indiferent dacă sunt bune sau nu, nu se ţin în pereţi, ci pe pereţi. Am văzut şi câteva imagini la televizor, cu aceste lucrări, cel puţin vreo două-trei erau ştifturi, de la mare distanţă."
 
Referitor la informaţia că Vâlcov intenţiona să îşi deschidă o galerie de artă, Şuşală a explicat că există un grad de amatorism la nivelul oamenilor politici când vine vorba de achiziţionarea de opere de artă. 
 
"Ştiţi care este problema? Ca să deschizi o galerie de artă trebuie să creezi condiţii să laşi lucrările pe pereţi, nu în pereţi. Problema ciudată, halucinantă, este faptul că ele au fost ascunse. Numai cineva care are de ascuns un anumit lucru recurge la strategii de genul acesta. Pe de altă parte, amatorismul, în ceea ce priveşte achiziţionarea lucrărilor de artă, la nivelul oamenilor politici, este enorm şi ei cumpără mitologii, nume, dar ce se ascund în spatele acestor nume habar nu au. O bună parte din lucrările pe care le-am văzut eu, de la televizor, nu sunt bune. Celelalte trebuie expertizate. Fără această procedură nu putem vorbi despre lucrări de artă, vorbim de imagine."

×
x close