Ion Cristoiu avertizează că fiecare zi de întârziere a relaxării va duce la un dezastru economic.
„Sunt două lucruri care vor frâna reluarea vieţii normale şi care, în România, înseamnă relansare economică. Fiecare zi care trece, întârzierea relaxării vieţii normale înseamnă un dezastru al vieţii economice. Facturile rămân aceleaşi, ele sunt mari nu se suspendă nimic. Nu au venit acum cei cu facturile să execute, dar după 1 iunie vor începe. Şi atunci puterea de cumpărare va fi mică”, a susţinut jurnalistul.
Ion Cristoiu spune că vom fi afectaţi cu toţii, dar mai ales micii capitalişti şi a dat exemplul turismul, unde nu avem multinaţionale, ci firme mici, care deţin hoteluri şi pensiuni, sau comerţul.
„Toţi aceşti proprietari vor fi falimentaţi. Marea problemă a României în perioada următoare va fi dezastrul acestei clase de mijloc, nu a muncitorimii (…) De la 1 iunie nu va mai fi şomaj tehnic, trebuie să începi să câştigi. Acest câştig depinde fundamental de cât mai multe măsuri de relaxare, reluare a vieţii. Orice măsură de blocare prin interdicţii va duce la prudenţă”, a explicat jurnalistul.
Ion Cristoiu susţine că o mare liberalizare a relaxării vieţii ar opri prudenţa unora de a ieşi din case şi de a relansa consumul.
„Relansarea economiei în România înseamnă reluarea consumului. Dacă dai drumul la un mall începe consumul. Accentul pus în mod iresponsabil de Klaus Iohannis numai pe restricţii va face o parte a populaţiei să nu se ducă în magazine. Pe de o parte că e confuz, pe de o parte din prudenţă. O mare liberalizare a relaxării vieţii ar fi oprit această prudenţă. Industria de consum va suferi din cauza campaniei că e o nenorocire dacă ieşi”, a explicat jurnalistul
În opinia sa, proprietarii de firme de turism, de transport nu ar trebui să se iluzioneze deoarece, până la urmă, consumul în România este, în cea mai mare parte, un consum de timp liber. Dacă mesele sunt la distanţă, ce rost mai are să te duci la restaurant, se întreabă jurnalistul, care se dă exemplu pe sine.
„Eu nu vreau să ies într-o lume absurdă. Ies din casă când nu mai trebuie să port mască, mănuşi, nu mai trebuie să fiu atent sau să-mi ia ăla temperatura. Sunt fel de fel de lucruri care-I vor bloca pe cei care nu simt nevoia să iasă din case. Nu ies din case, nu se consumă. După 2-3 zile frizeriile, coaforurile vor descoperi că nu rentează dacă nu măresc preţurile. Asta nu-şi dă seama Ludovic Orban că poate să inaugureze 50 mii de şantiere de infrastructură că proprietarul de pensiune la Predeal nu să se ducă să muncească pe şantierul lui de autostrada de la Sighet”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că disperarea clasei de mijloc ar putea duce la probleme sociale grave.
„Falimentul nu vizează multinaţionalele, tefeliştii, bugetarii, ci clasa de mijloc. În perioada interbelică, mişcarea legionară a fost alimentată, culmea, nu de oamenii săraci, ci de clasa medie. Disperarea clasei medii poate să ducă la mişcări sociale mult mai mari decât ale şomerilor de la multinaţionale. Dacă nu există relaxare, industria consumului dispare, o să vedeţi atunci mari probleme sociale”, a explicat jurnalistul.