Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi Guvernul a adoptat un proiect de lege privind starea de alertă care va fi trimis Parlamentului, decizia a venit incredibil de târziu, subliniind că toată nebunia creată cu câteva zile înainte de ieşirea din starea de urgenţă arată că autorităţile caută cu disperare un model de relaxare pe care să-l imite.
Ion Cristoiu spune că măsurile anunţate de guvernanţi, care sunt mici comparativ cu presiunea economiei şi a aşteptărilor oamenilor, au luate deja de multe state occidentale.
„Aceste decizii trebuiau anunţate deja acum o săptămână. Ele vizează oamenii care trebuie să-şi facă planuri de viaţă. Cred că ei confundă încheierea stării de urgenţă cu începerea stării de distracţie. Nu, se revine încetul cu încetul la normal şi pentru asta am nevoie să ştiu cu o săptămână-două înainte. Normal era să nu se facă propuneri pe site-ul lui Vela. Guvernul trebuia să vină cu un plan de măsuri etapizate pentru ca oamenii să-şi facă planuri de viaţă”, a susţinut jurnalistul.
Ion Cristoiu atrage atenţia că, deşi mai sunt câteva zile până la 15 mai, nu avem nicio decizie clară privind măsurile de relaxare, ci doar propuneri şi un proiect de lege.
„În legătură cu 15 mai, nu ştim nimic. Sunt nişte propuneri la nivel departamental. Propunerile trebuiau anunţate de şeful statului sau premier într-o conferinţă de presă extraordinară împreună cu Vela şi Raed Arafat şi să le discute. Nu mai spun că era vital să fie consultaţi şi cei care beneficiază de aceste măsuri.Transportatorii fac o gură cât o şură. Ei nu au fost consultaţi de Guvern şi toate măsurile anunţate sunt anti-economice”, a subliniat publicistul.
În opinia sa, decizia privind măsurile de relaxare trebuie să vină din partea factorului politic, care să ţină cont de toate celelalte domenii, nu numai medical.
„Guvernul a luat măsuri sanitare, nu şi economice. Ele trebuie îmbinate astfel încât viaţa economică să fie relansată. Viaţa economică nu poate fi guvernată de birocraţii medicali. Decizia e luată de factorul politic care ţine cont şi de ceilalţi, nu numai de medici. Dacă ţii cont de medici nu mai ieşi din casă sau te duci direct la cimitir. E dreptul lor să fie exigenţă, să dramatizeze, să apocaliptizeze, dar decizia este luată de facorul politic ţinând cont şi de ceilalţi care au firme”, a afirmat jurnalistul.
Ion Cristoiu lansează şi o serie de întrebări legate de aceste propuneri, care nu lămureasc, cel puţin până acum, o serie de probleme, cum ar fi controlul respectării măsurilor sanitare pe durata stării de alertă.
„Deci noi nu avem până la ora actuală, e luni, nicio decizie sigură anunţată, nici măcar aia cu măştile. E trecută în proiectul de lege, dar ştim noi dacă va trece în Parlament? Nu ştiu dacă în proiect e prevăzut, dacă nu port mască în magazin ce se întâmplă? Foarte important este cine şi cum controlează şi pe cei temei legal firmele pentru a vedea dacă respectă condiţiile. Dacă deschizi o frizerie, cine dă aprobarea? DSP-ul? O deschizi cu aprobare sau fără aprobare, că trebuie un aviz”, a atras atenţia jurnalistul.
Ion Cristoiu trage şi un semnal de alarmă privind posibilitatea apariţiei unor abuzuri dacă aceste controale vor fi făcute de Direcţia de Sănătate Publică sau de Poliţie şi subliniază că impresia de balamuc din aceste zile e dată de lipsa unui model de relaxare pe care guvernanţii să-l poată imita.
„Dacă va depinde activitatea firmelor, a capitalismului românesc de instituţii ale statului precum DSP sau Miliţie, ne-am dus dracului, pentru că iar se vor da drumul la abuzuri. Din punctul acesta de vedere este un balamuc. Ieşirea din criza de sănătate va fi catastrofală în România deoarece nu avem ce imita. În timp ce în materie de restricţii a fost un model unic, cu mici nuanţe, adică peste tot s-a stat în case, n-a fost voie, uşor de făcut. Acum nu mai există un model unic de imitat, fiecare mare putere pe care noi o imitam are nuanţele, diferenţele ei. Şi de aia ai noştri nu fac. Nu ştiu pe cine să imite. În loc să ne imităm pe noi înşine, în loc să avem noi varianta noastră, ţinând de condiţiile, spiritul românesc, de starea de sănătate, de faptul că noi nu am avut aşa de multe victime. Probabil că acum e o nebunie şi la Cotroceni şi la Palatul Victoria pe cine să imităm. De aici vine balamucul. Încă nu s-au decis pe cine să imite”, a conchis jurnalistul.
(sursa: Mediafax)