Ion Cristoiu reaminteşte că, până la 31 decembrie 2020, Pactul de stabilitate, care impune statelor UE un deficit bugetar de 3% din PIB şi interzice ajutoarele de stat pentru companii, a fost suspendat pe fondul crizei coronavirusului.
Jurnalistul spune că accesul la ajutoare de stat va ajuta companiile din state occidentale puternice, precum Germania sau Franţa, să spulbere concurenţa şi să cumpere firme din ţări, care nu au bani pentru a le sprijini, inclusiv România.
„Chestiunea ajutorului de stat este una care se discută în toată Europa, numai în România nu. Este o mare problemă europeană (…) Germania a decis să acorde 9 miliarde de euro ajutor de stat unor companii. În acel moment, firmele respective nu mai au concurenţă în Europa. În România nu vor fi bani, nici de împrumut, pentru că toată lumea vrea împrumuturi, dobânzile sunt mari. (…) Astăzi s-a anunţat ajutor de stat pentru Lufthansa, vă imaginaţi că Lufthansa poate să cumpere oricând TAROM dacă TAROM nu primeşte şi ea ajutor de stat. Acesta este prima mare consecinţă pentru România: posibilitatea ca tot ce mai avem pe aici, la particular, românesc, să fie cumpărat, dar la preţuri de nimic”, a susţinut jurnalistul.
Ion Cristoiu subliniază că o altă consecinţă este dependenţa companiilor de stat, de guvern, o premieră în ultimii 50 de ani de capitalism. “În acest moment, e valabil şi la noi, toate companiile capitaliste sunt dependente de stat, de guvern. Multe firme, chiar unele mari, multinaţionale, au nevoie de ajutor de stat. Asta înseamnă că ajung la mâna statului, adică a Guvernului. (…) Avem o premieră în istoria din ultimii 50 de ani a capitalismului, în sensul că firmele depind de stat. E o propagare a modelului chinezesc – capitalismul de stat. Companiile sunt de stat, dar funcţionează pe bază de concurenţă. Cel puţin o perioadă, capitalismul va depinde de politică, deci de stat”, a explicat jurnalistul.
Ion Cristoiu nu exclude ca în România acordarea ajutoarelor de stat să ducă la abuzuri deoarece nu sunt bani suficienţi, iar selecţia beneficiarilor se va face pe criterii politice.
„În perioada următoare va fi coadă la premierul Orban sau la Cotroceni, depinde de cine conduce Guvernul, să dea ajutor de stat. Unii vor primi, alţii nu. (…) Cred că se vor face nişte abuzuri uriaşe. Nu sunt bani şi e greu de presupus că va primi ajutor de stat o firmă sau o companie suspectată că e a Opoziţiei şi nu una care e din clientela PNL”, a mai spus jurnalistul.
În cazul suspendării limitării deficitului bugetar la 3%, Ion Cristoiu spune că principalii beneficiari ai acestei măsuri sunt italienii, care mereu au avut o problemă în a respecta acest prag, motiv pentru care îi suspectează că au umblat la numărul morţilor de COVID 19 pentru a dramatiza situaţia.
„Fostul premier al Italiei Matteo Salvini s-a bătut pe viaţă şi pe moarte să aibă un deficit mai mare şi nu a reuşit.. Acum se poate face un deficit mai mare ceea ce mă face să cred că la italieni s-a umblat un pic la numărul de morţi, imaginile din spitale. Cred că italienii au avut un mare interes să ajungă la o dramatizare a situaţiei astfel încât să se înlăture acel 3%. Acum, ei sunt principalii beneficiari, pot să cheltuiască şi 8-9%”, a susţinut jurnalistul.