Ion Cristoiu spune că există un interes al premierului, al Guvernului şi al preşedintelui Iohannis ca măsurile intrate luni în vigoare să fie considerate de relaxare, deşi ordinele semnate de miniştrii de resort arată că în realitate avem de-a face cu interdicţii.
“E un fake news să spunem astăzi că s-a relaxat ceva. Este o diversiune. Ordinele semnate de miniştrii de resort conţin atât de multe interdicţii încât practic nu vorbim de relaxare. Pe hârtie, la televizor, unde sunt interesaţi Ludovic Orban, Guvernul şi Klaus Iohannis, rezultă că a avut loc o relaxare. Nu a avut loc. În aşa zisele măsuri de relaxare sunt atât de multe interdicţii, încât, practic, mai ales proprietarii de terase au căzut într-o capcană. Interdicţiile, care sunt cumplite vor mai fi păstrate încă o lună, două, iar când cineva va bombăni, autorităţile vor spune <domnule, noi am luat măsuri de relaxare>”, a susţinut jurnalistul.
Ion Cristoiu nu crede că aceste măsuri vor fi respectate şi a dat exemplul teraselor, unde practic, dreptul la intimitate nu mai există, din moment ce trebuie să declari, în momentul în care faci o rezervare, numele celui/celei cu care te întâlneşti la o cafea.
“În România există posibilitatea ca 99% din măsurile acelea să nu se respecte şi nici nu au cum (...) E greu de presupus că o să sun de acasă să spun să-mi păstreze un loc pe terasă şi să mă treacă într-un caiet. Terasa nu e un loc de mâncat, asta propbabil doar în căpăţâna celor de la guvernare. Terasa e un loc de stat la stradă. Poate vreau să mă întâlnesc cu cineva la terasă despre care nu vreau să se ştie cine este. Ştiau ei că ospătarii sunt ai SRI şi au şi camere de supraveghere. Mă iluzionam măcar că ospătarii nu ştiau cine e X de la masa mea. Nu vreau să mă refer la situaţia în care eşti tânăr şi te întâlneşti cu persoana iubită despre care nu trebuie să ştie lumea că te întâlneşti cu ea. Este o prostie”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că multe dintre măsurile anunţate nu vor fi respectate, ba se va mai face şi haz de ele deoarece arată că miniştrii care le-au conceput nu au nicio legătură cu realitatea, cu domeniul pe care îl administrează.
“Văd că cei din domeniul filmului sunt fericiţi că pot filma, dar cu păstrarea distanţei.Nu văd cum pot fima un viol, o arestare sau o îmbrăţişare cu păstrarea distanţei sociale. La teatru, actorii de peste 65 de ani trebuie să stea cât mai puţin pe scenă. La Regele Lear stă vreo oră, la Apus de soare, vreo 2 ore. Probabil aceste măsuri nu vor fi respectate şi lumea va face haz. La librărie, cărţile vor atât de mult şterse cu şomoiogul încât nu va mai rămâne nimic din ele. Sunt atât de multe interdicţii, atât de idioate, birocratice, fără nicio legătură cu realitatea, încât nu putem vorbi despre o relaxare”, a punctat jurnalistul.
Cititor şi client fidel al Bibliotecii Academiei, Ion Cristoiu a insistat asupra modului în care au fost concepute măsurile de relaxare în acest domeniu de către ministrul Culturii.
“În cazul bibliotecilor, în ordin, nu există cititor, ci vizitator. Este inimaginabil că ministrul Culturii confundă vizitatorul cu cititorul. Cei care imprumută o carte de la bibliotecă se numesc cititori, aşa cum cei care se duc la policlinică se numesc pacienţi, nu vizitatori. Probabil că în viziunea ministrului Culturii pe bibliotecă o vizitezi, intri, te uiţi la nişte bibliotecare mai drăguţe şi pleci. Aceste exemple arată că între realitatea vie şi ordinele semnate de miniştrii de resort e o prăpastie. Asta inseamnă că oamenii ăştia nu au nicio treabă cu domeniul real pe care îl administrează”, a conchis publicistul.