Antena 3 CNN Actualitate Cristian Tudor Popescu, verdict după moțiune: "Câștigătorii sunt PSD. AUR câștigă și el, se lipește de imagine"

Cristian Tudor Popescu, verdict după moțiune: "Câștigătorii sunt PSD. AUR câștigă și el, se lipește de imagine"

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 16:14 05 Oct 2021 Modificat la 16:14 05 Oct 2021
o_1f3e45dnb6uqajt1gbh14ahorfb.jpg
Sursa foto: Hepta

„Cifra este 281 de voturi cu care moțiunea a trecut și Guvernul a fost demis. Poate să facă ceva această cifră împotriva altor cifre, precum sunt la electricitate și gaz? Poate să facă acest 281 împotriva celor 15.000 de infectări de azi? Nu poate.

Din punctul de vedere al populației și al românilor această moțiune nu aduce nimic. Aduce la partide: unele câștigă, altele pierd.

Câștigătorii sunt PSD. Ei au depus moțiunea. Florin Cîțu cu ura la adresa unei persoane și antipatia a atins la cote comparabile cu Dragnea. PSD câștigă clar. AUR câștigă și el, se lipește de imagine.

Câștigă și UDMR, prin discursul președintelui de la Romexpo.

Pierzătorul principal e PNL. CIfra 281 spune ceva oricărui cetățean. Pierd și cei de la USR, după mânjirea cu AUR”, a spus CTP, la Digi24.

Guvernul Cîţu a picat. Moţiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi

Moţiunea de cenzură a trecut, marţi, iar premierul Florin Cîţu a picat cu 281 de voturi, moment în care s-au auzit aplauze în plen. Guverul Cîţu va rămâne intermar până la învestirea unui nou Executiv.

La moţiunea de azi, au votat senatori și deputați de la PSD, USR și AUR.

Pentru prima dată, opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere, astfel că acele calcule făcute în urmă cu câteva ore de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au adeverit.

Marcel Ciolacu: "Moţiunea de cenzură va trece cu un scor astronomic"

Moțiunea de cenzură depusă de social-democraţi a fost dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00. 

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu".

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis era nevoie de 234 de voturi. 

Ultimele calcule arătau că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură, PSD-USR-AUR, strâng aproximativ 280 de voturi.

Astfel, Guvernul Cîţu a căzut, dar Guvernul Cîţu va rămâne intermar până la investirea unui nou Guvern. Nu există termen-limită, ca în cazul miniştrilor interimari, atunci când interimatul este de 45 de zile. 

Cabinetul Cîţu este al şaselea executiv demis, după revoluţie. 

Posibile consultări la Cotroceni, joi

Joi ar putea avea loc consultări la Palatul Cotroceni, pe tema formării noului Guvern.

Consultările pentru noul Guvern ar putea avea loc joi la Palatul Cotroceni.

Președintele României, Klaus Iohannis, este așteptat să convoace la consultări partidele parlamentare.

Nume de posibili premieri, după ce Guvernul Cîţu a picat la moţiunea de cenzură

Printre premierii vehiculaţi pentru noul guvern, în cazul în care Florin Cîţu va pica, sunt Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, a mai fost premier interimar. Lucian Bode este ministrul Afacerilor Interne.

Şi dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista să îl desemneze tot pe Florin Cîţu premier, teoretic nu se poate face, pentru că există o decizie a CCR care îl împiedică să facă acest lucru.

O altă variantă ar fi ca şeful statului să desemneze un premier de sacrificiu şi aici sunt vehiculate numele lui Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor Publice, un apropiat al lui Florin Cîţu.

×
x close