Antena 3 CNN Actualitate Cristian Plută, directorul adjunct de la Administraţia Spitalelor din Bucureşti, a fost reţinut

Cristian Plută, directorul adjunct de la Administraţia Spitalelor din Bucureşti, a fost reţinut

Cristina Ştefan
1 minut de citit Publicat la 09:32 19 Sep 2023 Modificat la 09:50 19 Sep 2023
catuse
Sursa foto: hepta

Plută este bănuit că ar fi primit mită în două tranșe, de 20.000 de euro și de 300.000 de lei, pentru încheierea unor contracte de achiziție publică.

Ca urmare a faptelor documentate de anchetatori, șase spitale riscă să piardă finanțarea din fonduri europene în acest caz.

Chiar șefa Administrația Spitalelor din Capitală și-a denunțat adjunctul la DNA, iar perchezițiile de luni au vizat și felul în care au fost făcute numirile anumitor persoane în funcții de conducere, în cadrul unor spitale din București.

Citește și: Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Sunt vizate persoane din conducere pentru luare de mită

"Iată că, a doua zi după perchezițiile procurorilor DNA, efectuate în opt locații, au apărut și primele patru rețineri în acest dosar de mită.

Între cei reținuți se află şi Cristian Plută. El a deținut funcția de director general până în aprilie 2023. Ulterior, funcția a fost preluată de Oana Sivache, denunțătoarea lui Plută.

Mita de 20.000 euro ar fi fost încasată de Plută pentru a-l susține în funcția de manager interimar al Spitalului Colentina pe Cristescu George Mirel. Tot Plută este acuzat că s-ar fi înțeles cu o societate comercială pentru a primi peste 300.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor si Serviciilor Medicale București, ASSMB.

Denunțătoarea lui Plută, acuzată de întârzieri în proiectele finanțate prin PNRR

Acești bani i-ar fi încasat cu ajutorul unui intermediar, pentru a încheia contractul de achiziții cu această societate comercială.

Directoarea Oana Sivache, denunțătoarea lui Plută, este, și ea, arătată cu degetul de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Aceștia atrag atenția că sunt întârziate procedurile de achiziție pentru șase proiecte din PNRR - și ne referim aici la spitale mari din Capitală, precum Victor Babeș, Gomoiu, Cantacuzino, Filantropia sau Sfânta Maria.

Dacă nu vor fi demarate rapid aceste proceduri, cele șase spitale riscă să piardă această finanțare din PNRR, finanțare care presupune dotări și modernizări în cele șase unități medicale", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cristina Ștefan.

×
x close