Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc astăzi Înălţarea Domnului, sărbătoare care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Este ziua în care credincioşii se salută cu ''Hristos s-a înălţat!'' şi răspund ''Adevărat s-a înălţat''. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de Ispas.
Înălţarea Domnului este o sărbătoare bisericească, dar care are un caracter naţional, prin faptul că marchează ziua de pomenire a Eroilor Neamului. Încă din 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia sărbătoarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului. Această dată a fost modificată, ulterior, de regimul politic comunist. După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului, prin hotărârea luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
În această zi sunt oficiate slujbe de pomenire în toate bisericile şi mănăstirile, iar după Liturghie sunt organizate procesiuni la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate cinstirii eroilor.
În unele locuri, de sărbătoarea Înălţării se taie mieii şi se însemnează animalele. De Ispas se crede că sufletele morţilor se pot rătăci în drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pământ şi provocând rele oamenilor şi animalelor.
Antena 3