Tradiţia spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, moşul le lasă copiilor daruri în ghetuţele pregătite de cu seară. Însă doar celor care au fost cuminţi. Cei care au fost obraznici primesc în schimb, nuieluşe. Totodată, sâmbătă, peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Supranumit şi ?Făcătorul de Minuni?, Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.
Biserica spune că sfântul s-a născut într-o familie bogată, iar după moartea părinţilor săi, a devenit preot. Şi-a împărţit averea săracilor, după care a plecat în pelerinaj în Palestina şi în Egipt. Când s-a întors acasă, poporul l-a ales Arhiepiscop de Myra. Moaştele sfântuli Nicolae se află în prezent în Italia, la Bari, unde au fost aduse de câţiva negustori italieni.
Sfântul Nicolae, este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor şi al brutarilor. Este de asemenea, patronul spiritual al Greciei, Rusiei, dar şi al mai multor oraşe din vestul Europei. Etimologic, Nicolae provine din limba greacă şi înseamnă victoria poporului.
Moş Nicolae este iubit şi aşteptat în fiecare an. Potrivit tradiţiei, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, el pune cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi şi nuieluşe în ale celor obraznici. Astăzi peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Potrivit datelor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, peste 534.000 de persoane care poartă numele sfântului sunt bărbaţi şi mai mult de 280.000 sunt femei.
Antena 3