Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Boboteaza. Mii de oameni sunt aşteptaţi să participe la slujba de sfinţire a apei, oficiată de Patriarhul Daniel, la Patriarhia Română. Ca în fiecare an, cu prilejul Bobotezei, în curtea Catedralei patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă, adusă din lacul de lângă mănăstirea Cernica. Aproximativ 15.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să ia parte şi la slujba care va avea loc pe faleza din faţa cazinoului din Constanţa, dar şi la ritualul aruncării celor trei cruci în apa mării.
După slujba din Constanţa, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Anul acesta, Arhiepiscopia a pregătit 100.000 de sticle cu apă sfinţită care vor fi împărţite credincioşilor. Apoi, conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci care vor fi recuperate de tineri curajoşi ce vor sfida gerul Bobotezei.
Tot în cadrul slujbei de la malul mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din mai multe budane de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Acestea vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi Agheasma Mare celor care nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.
Şi miercuri a fost o zi plină pentru preoţii din toată ţara. În ajun de Bobotează, au mers din casă în casă să-i binecuvânteze pe credincioşi. În oraşele mari au avut şi mai mult de lucru: au sfinţit cantităţi impresionante de apă.
Treizeci de tone de apă a avut Înaltpreasfinţitul Teodosie de sfinţit ieri. Apa a fost adusă de pompierii din Constanţa, în două autoutilitare. Şi a avut ceva de muncă. Ca să sfinţească apa aşa cum trebuie, Arhiepiscopului Tomisului a trebuit să urce şi să coboare de 3 ori scările maşinilor de pompieri.
Pentru a evita călcatul în picioare, jandarmii ieşeni au pregătit deja gardurile protectoare în faţa Catedralei Mitropolitane. Butoaiele sunt şi ele în curte, dar apa la Iaşi se va sfinţi azi. Tot în ajun de Bobotează, preoţii au umblat din casă-n casă să sfinţească locul şi credincioşii.
Până azi, trebuia să fie gata şi tradiţionala cruce de gheaţă. Cea care a fost aşezată în curtea Patriarhiei române a fost făcută din apa lacului Cernica. Este înaltă de trei metri şi susţinută de un cadru metalic.
Agheasma Mare se face o dată pe an în 6 ianuarie, în ziua în care Iisus e botezat în apele Iordanului de către Ioan. E ziua în care creştinii caută purificarea sufletului şi iertarea păcatelor pentru anul care tocmai a început.