Antena 3 CNN Actualitate Creştinii ortodocşi celebrează Duminica Floriilor şi pe Sfântul Gheorghe

Creştinii ortodocşi celebrează Duminica Floriilor şi pe Sfântul Gheorghe

Creştinii ortodocşi celebrează Duminica Floriilor şi pe Sfântul Gheorghe
20 Apr 2008   •   09:44

Zi de mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi. Duminică este celebrată Intrarea în Ierusalim sau Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale. Acestea se încheie o dată cu Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui. În plus, duminică este celebrat şi Sfântul Gheorghe. Deoarece anul acesta, ziua de sărbătorire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cade chiar în Săptămâna Patimilor, Biserica Ortodoxă Română a decis ca aceasta să fie sărbătorită în Duminica Floriilor.

Floriile, care se sărbătoresc cu o săptămână înaintea Paştelui, celebrează ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, cu cinci zile înainte de a fi răstignit. Floriile reprezintă singurul moment din viaţa pământească a lui Iisus în care acesta a acceptat să fie aclamat ca împărat. Potrivit tradiţiei, în această zi, denumită şi Duminica Stâlparilor, se sfinţesc, la Biserică, ramuri înmugurite de salcie care se împart credincioşilor. Ele amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim. Crenguţele de salcie sfinţite în ziua de Florii la biserică sunt păstrate peste an şi sunt folosite de creştini la tămăduirea diferitelor boli.

Salcia este un simbol al fertilităţii şi al reînvierii naturii. Ţăranii, convinşi de efectul miraculos al mugurilor de salcie, îi îngroapă sub brazdă. În tradiţia populară, există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o să treacă peste un râu. Tot în popor, există obiceiul ca în vreme de furtună să se pună pe foc muguri din sălciile de la Florii, pentru a împrăştia norii şi grindina, şi pentru a proteja casa şi familia de dezastre.

Sărbătoarea de duminică marchează intrarea în ultima săptămână a postului Paştelui, săptămâna Patimilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close