Demersul a aparținut ARPP care a transmis o scrisoare deschisă în legătură cu modificarea legislației în domeniul consumului de substanțe.
Conform unui proiect legislativ care a trecut de Senat și care este susținut de un grup de parlamentari PNL, pedepsele ar crește până la 5, respectiv 7 ani pentru consumatorii de droguri și până la 10, respectiv 15 ani pentru traficanții de droguri, în funcție de natura drogurilor consumate/traficate.
Colegiul Medicilor susține că o astfel de măsură este ineficientă în lipsa programelor pentru tratarea dependenței.
În același timp, ARPP arată în scrisoarea deschisă că, în România, persoanele care consumă droguri au fost considerate „infractori” încă de la începutul acestui fenomen în țara noastră, fiind ”o rămășiță a regimului comunist care nu a fost corectată după 1990”.
”Solicităm instituțiilor statului să modifice cu celeritate abordarea actuală desuetă și retrogradă, în care consumatorii de droguri sunt văzuți strict ca infractori și ”vânați” pentru a fi trimiși după gratii, astfel încât să poată fi tratați ca pacienți ai sistemului de sănătate din România, cu drepturi și servicii conforme nevoilor acestora, în consonanță cu abordarea actuală europeană”, se mai arată în scrisoarea ARPP.
Raportul european privind drogurile, aferent anului 2021 arată că, pe baza datelor transmise de cele 26 de țări care au efectuat anchete între 2015 și 2020, consumul de canabis în ultimul an, în rândul locuitorilor UE, cu vârste între 15 și 34 de ani este estimat la 15,4 %, variind între 3,4 % în Ungaria și 21,8 % în Franța.
Dacă se ia în considerare doar grupa de vârstă 15-24 de ani, prevalența consumului de canabis este mai mare, drogul fiind consumat de 19,2 % din ei (9,1 milioane) în ultimul an și de 10,3 % (4,9 milioane) în ultima lună.