Antena 3 CNN Actualitate Creșterea albinelor in Romania

Creșterea albinelor in Romania

Apicultura este un domeniu pe cât de dificil, pe atât de satisfăcător și de profitabil atâta timp cât este practicat cu pasiune și viziune. În România, apicultura are o întreagă istorie în spate, existând referințe care ne spun că tracii și dacii se ocupau cu creșterea albinelor pentru a obține miere de albine dar și alte produse apicole.

o_1er6id2d9jpb1eob1d8j15q06ngb.jpg
de Georgiana Adam    |    04 Ian 2021   •   13:55

De fapt, prima atestare documentară a apiculturii în România apare în secolul V, Herodot vorbind despre populațiile mari de albine aflate la nord de Dunăre.

În România ultimilor ani, apicultura a cunoscut o ascensiune vizibilă cu ochiul liber. Chiar dacă nu putem fi incluși în topul țărilor după cantitatea de miere de albine produsă, tot mai multe persoane s-au arătat interesate de acest domeniu al apiculturii.

Astfel, numărul de persoane care au ales să investească în apicultură a tot crescut de la un an la altul, în raportul și cu cantitatea de miere produsă de către apicultorii români.

Acest interes către lumea albinelor ne-a fost confirmat și de către Apis Donau, unul dintre principalii furnizori de material biologic dar și de produse apicole din România. O mulțime de persoane i-au contactat pentru achiziționarea de mătci și roiuri de albine și nu numai, și nu puține au fost persoanele care au finalizat comanda, lansându-și astfel o mică afacere în acest domeniu.

Despre investiția în apicultură dar și despre provocările pe care le poți întâlni în acest domeniu am vorbit și noi cu echipa de la Apis-Donau.ro, iar informațiile pe care le-am adunat vor fi împărtășite și cu voi în rândurile următoare:

Ce trebuie să știi înainte de a investi în creșterea albinelor în România

Așa cum spuneam și mai sus, pasiunea este o necesitate în domeniul apiculturii. Astfel, atâta timp cât nu ești atras de lumea albinelor și nu găsești nimic fascinant în creșterea albinelor, probabil că investiția în apicultură nu este neapărat o idee prea bună pentru tine.

Iar asta deoarece este un domeniu dificil, cu o mulțime de necunoscute, iar atâta timp cât nu te simți atras de aceste insecte fără de care viața pe pământ pare a fi imposibilă, cu siguranță nu vei avea suficientă răbdare pentru a trece peste fiecare provocare.

Investiția în creșterea albinelor este rentabilă atâta timp cât de pasionează domeniul. Iar această investiție nu este neapărat costisitoare. De fapt, majoritatea apicultorilor cu experiență le recomandă începătorilor să înceapă de jos, chiar dacă poate bugetul lor le permite mai mult decât achiziția a 2-3 familii de albine.

Câteva familii de albine sunt mai mult decât suficiente pentru un începător. Iar asta deoarece odată cu dezvoltarea lor se vor dezvolta și cunoștințele tale în domeniul apiculturii. Riscurile sunt, de asemenea, mai mici atunci când începi cu doar câteva familii decât în cazul în care startul este marcat de un număr foarte mare de stupi.

Clima din România este, în general, favorabilă creșterii albinelor, oferind mai multe rânduri de cules care pot aduce recolte foarte bogate. Totuși, specialiștii Apis Donau ne atrag atenția asupra faptului că în ultimii ani apicultorii au întâmpina adevărate provocări din partea climei care s-a dovedit a fi foarte dificilă.

În ciuda tuturor acestor provocări, apicultura poate aduce foarte multe satisfacții dar și profit, atâta timp cât se îndeplinesc condițiile specificate mai sus. Iar Apis-Donau.ro vine în întâmpinarea tuturor celor care sunt tentați să investească în acest domeniu, oferindu-le material biologic de calitate superioară, la cele mai bune prețuri.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close