Antena 3 CNN Actualitate Cresc salariile pentru şefii DSP. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Cresc salariile pentru şefii DSP. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 12:39 04 Aug 2020 Modificat la 12:39 04 Aug 2020
o_1eescd796u071cj7qnk1cgh18khb.jpg
Sursa foto: Hepta

Deciziile de faţă vin în contextul în care instituţiile au fost acuzate de lipsă de interes şi birocraţie în gestionarea cazurilor bolnavilor şi suspecţilor de coronavirus.

Potrivit ordonanţei care prevede acordarea de sporuri angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică, se va aplica un spor de 40% la salariul de bază pentru directorul executiv şi directorilor executivi adjuncţi, deci conducerii din DSP-uri.

Şefii din DSP au câştigat şi 50.000 lei lunar

În presă au apărut recent diverse cazuri ale directorilor Direcţiilor din DSP care încasau şi câte 50.000 de lei lunar, cu diverse sporuri.

Apoi, 30% vor primi acei funcţionari publici care sunt în activitatea de control, deci practic toţi medicii epidemiologi.

Se fac detaşări la DSP

În ce priveşte personalul şi detaşările la DSP, este o mare problemă, pentru că abia acum s-a văzut că aceste instituţii au fost văduvite de personal ani la rând, iar acum se are în vedere introducerea medicilor de medicină şcolară.

Acum, aceşti doctori vor trebui să treacă printr-o perioadă de instruire, pentru că munca unui epidemiolog, mai ales în contextul actual, este una amplă, având în vedere anchetele epidemiologice care se fac în cazul persoanelor depistate pozitiv.

În acest context, au fost exemple în care anchetele epidemiologice nu s-au făcut.

De ce dă Guvernul sporuri la DSP?

În Ordonanţa de urgenţă, se arată că aceste sporuri se acordă, prin faptul că în perioada stării de alertă "se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici".

DSP, implicată în mai multe scandaluri

Decizia Guvernului de acorda sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine după ce instituţia în cauză a fost implicată în mai multe scandaluri care au avut loc în timpul pandemiei de COVID-19.

Printre acestea, anchete epidemiologice care nu au fost extinse în cazul bolnavilor de COVID, un pacient cu coronavirus pe care nu l-a căutat nimeni mai multe săptămâni, deşi el sunase la DSP, sau experimentul Digi 24 când un prezentator a sunat la DSP, cu Raed Arafat în studio, şi nu a răspuns nimeni timp de jumătate de oră.

Citiţi şi Reacția DSP București, după ce o femeie din București a rămas cu mama moartă în casă

×
x close