Împrumuturile de consum înregistrează cea mai mare cerere din ultimii 14 ani, iar cererea pentru creditele pentru locuinţe a explodat într-un singur an. Am luat mai multe credite pentru case cu până la 39% faţă de perioada dinaintea pandemiei.
Specialiștii avertizează. Atenție cât vă îndatorați la bănci! Dobânzile vor crește în viitor și este posibil să nu puteți să vă mai plătiți ratele.
Așadar, pandemia nu a pus frână creditelor. Satisticile arătă că românii se îndatorează masiv la bănci. Dacă anul trecut doar 40% dintre români îşi cumpărau o casă cu ajutorul creditului bancar, acum proporţia s-a schimbat.
"Avem aproximativ 65% de clienți care contractează un credit ipotecar și doar 35% de clienți care achită apartamente din surse proprii", spune Cristian Vintilă, manager agenție imobiliară.
O explicaţie ar fi că românii au cheltuit în pandemie banii cash şi acum sunt nevoiţi să se împrumute mai mult. În plus, creditele au acum dobânzi încă mici.
Potrivit celor mai recente date, în primele 7 luni ale anului, românii şi-au luat credite pentru case care însumează 95 de miliarde de lei. În perioada iulie 2020 - iunie 2021 numărul creditelor ipotecare a crescut cu un procent de 39% față de perioada iulie 2019-iunie-2020.
Unul dintre motivele acestor creșteri a fost micșorarea plafonului pentru Noua Casă. Mai mult, fondurile programului guvernamental s-au epuizat rapid. Deja băncile nu mai au bani pentru programul garantat de stat.
Românii se împrumută și pentru a-și satisface alte nevoi personale. Creditele pentru consum au atins cel mai mare nivel lunar din ultimii 14 ani. Au crescut cu 37,3%, față de anul trecut.
Sumele mici împrumutate ne vor ajuta în contextul în care rata inflației se majorează de la o lună la alta, iar viitor se estimează că vor creşte şi dobânzile.