Trei doctori din Craiova, care au dat reţete gratuite unor bolnavi de cancer, pentru că oamenii nu găseau medicamentele necesare în farmacia spitalului, trebuie să scoată din buzunar, acum, 50.000 de lei. Practic, sunt taxaţi pentru că au prelungit viaţa unor pacienţi.
Viaţa nu are preţ. Dar, într-un sistem sanitar precum al nostru, aceste vorbe prind înţelesuri diametral opuse. În clinica de oncologie din Craiova, viaţa chiar are preţ.
Oamenii cu pensii mici nu sunt doar victimele unei maladii crâncene, ci şi al unui paradox românesc, care le grăbeşte sfârşitul. Au voie să primească medicamente gratuite doar din farmacia spitalului. O farmacie mai mult goală.
"Citostaticele, într-adevăr, le primim de la spital, însă foarte multe medicamente care sunt completatoare tratamentului suntem obligaţi să cumpărăm, pentru că nu are în spital", spune un pacient.
Medicii de-aici nici nu s-au gândit să-şi lase bolnavii să sufere. Au prescris reţete gratuite pentru pacienţii lor, care îşi luau medicamentele din farmaciile din oraş. E împotriva regulilor, au spus autorităţile.
"Ni se impută că nu trebuia să le dăm nici de durere, nici de metastază, nici de vărsături, nici de nimic", a declarat prof. univ. dr. Florin Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie din Craiova.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a calculat reţetele pe care cei trei medici craioveni le-au prescris. Peste 50.000 de lei. O sumă cu care s-au cumpărat zile pentru bolnavi. Şi o sumă pe care medicii sunt obligaţi să o înapoieze.
"Nu mai vreau să fiu medic în România", a spus doctorul Bădulescu.
Cei trei medici oncologi care au eliberat reţete gratuite, iar acum trebuie să plătească, vor acţiona în instanţă, vor cere daune morale, iar banii îi vor investi aici, în clinică.