Pregătirile au început încă din 2 ianuarie de Ignat, atunci când gospodarii au tăiat porcii, iar gospodinele au pregătit carnea pentru preparatele ce vor sta pe mesele de Crăciun. O mare parte din cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi sunt ruşii-lipoveni şi ucrainieni de pe masa cărora nu lipseşte niciodată peştele, în felurite combinaţii.Şi mai este ceva aparte, colindătorii merg din casă în casă abia pe 7 ianuarie, upă prima slujbă a Crăciunului şi nu în ajun.
Credincioşii de rit vechi au venit chiar şi de peste graniţă pentru a petrece sărbătorile la noi în ţară. Anul acesta, în staţiunile din România au venit mai mulţi turişti basarabeni, ruşi sau ucraineni decât în anii trecuţi.
Pentru a fi siguri că îi vor atrage, hotelierii au redus şi preţurile. În Poiana Braşov, un sejur de şase zile, cu demipensiune, costă în jur de 300 de euro. Turiştii au acces şi la SPA. Cei care au ajuns la poalele Ceahlăului, nu dau mai mult de 200 de euro.