S-a promis rezolvarea problemei prin legea votului prin corespondenţă dar au îngropat proiectul, în următorii peste 2 ani cât au avut majoritate în Parlament.
"La inerentele greutăţi ale exilului, statul post-comunist a găsit de rigoare să mai adauge una, bine rodată în 20 de ani: sistemul de vot. Cunoaştem cu toţii situaţia: cabine puţine, ştampile insuficiente, cozi interminabile.(...) Ca român care cunoaşte realităţile diasporei, ca ministru al afacerilor externe şi ca unul dintre liderii singurului partid care îndrăzneşte să facă reforma profundă a statului securist-comunist-mafiot pe care l-au creat comuniştii "cu faţă umană", era de datoria mea să promovez un proiect de lege (n.r. votul prin corespondenţă) care să faciliteze votul cetăţenilor români din străinătate.(...) În loc să se scandalizeze că doar 5% dintre românii din străinătate reuşesc să voteze, s-au scandalizat că aceştia riscă să nu-i voteze pe ei", scria Teodor Baconschi, în 29 iulie 2011.
În 23 noiembrie 2009, Hotnews scria: "Surprinşi de numărul mare de votanţi şi depăşite de propria incapacitate, autorităţile române care au organizat votarea la secţiile din străinatate au stârnit mânie şi dezaprobare. În Viena, Paris, Londra, Bruxelles, Torino sau în alte oraşe s-au format cozi interminabile pe motivul că "s-au distribuit prea puţine ştampile sau buletine de vot". După ce au stat în frig sau în ploaie ore intregi, oamenii s-au trezit că secţia se închide şi ei nu mai pot vota. Huiduieli, injurii si geamuri sparte, cam aşa s-a încheiat ziua de votare în multe din secţiile de peste hotare"
Londra a fost unul dintre oraşele din străinatăte unde românii au stat la coadă pentru a vota viitorul preşedinte şi pentru a-şi exprima părerea în privinţa referendumului impus de Traian Băsescu. " Păi au făcut doar trei secţii de votare în Londra, era de aşteptat să se aglomereze", spune un român.
Sute de români s-au strâns în faţa Ambasadei României din Bruxelles şi au înfruntat frigul şi vântul cu speranţa că vor putea decide viitorul ţării. Alegătorii au venit în flux continuu şi au aşteptat, în medie, două ore pentru a pune ştampila pe buletinul de vot.
Votarea s-a încheiat cu huiduieli şi geamuri sparte după ce sute de oameni nu au mai putut să voteze.(...) "Mulţi nu au reuşit să voteze din cauza cozii infernale. Eu am renunţat dupa o oră şi jumăte de aşteptare, atunci când am realizat că mai aveam probabil încă pe atâta de stat; îndrăznisem să-mi cumpăr un bilet de tren pentru seara asta, şi indrăznisem să nu-mi rezerv 4 ore din timp pentru un vot", ne scrie un român care a vrut să voteze la secţia din Viena.
Sute de oameni au aşteptat astazi la Paris în ploaie şi vânt ca să voteze. A fost doar o singură secţie de votare în Paris, şi doar 5 ŞTAMPILE de vot! Acelaşi scenariu: oameni care nu au mai ajuns să voteze, huiduieli şi înjurături.
5 ore pentru un vot.(...) " Am reuşit să votez după CINCI ORE de aşteptare!!!! La ora 16 îmcă mai erau câteva mii de persoane la coadă şi cu siguranţă nu toţi vor reuşi să voteze. Va ieşi din nou scandal, precum la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, când nu au putut vota foarte mulţi români", spune un alt român.
Ministerul (n.r. Afacerilor Externe) precizează că votul a decurs în condiţii normale, fără incidente deosebite.(...) La secţiile de vot din străinătate au votat peste 94.000 de cetăţeni români".