Antena 3 CNN Actualitate Covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră din judeţul Constanţa împotriva febrei aftoase

Covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră din judeţul Constanţa împotriva febrei aftoase

Covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră din judeţul Constanţa împotriva febrei aftoase
Foto: Mediafax
08 Ian 2011   •   19:24

Alertă la graniţa cu Bulgaria din cauza focarelor de febră aftoasă. Autorităţile din Constanţa au decis montarea de covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră pentru a preveni aducerea febrei în ţară.

Covoare de dezinfecţie, îmbibate cu soluţie Virocid, vor fi instalate la cele trei puncte de frontieră de pe teritoriul judeţului Constanţa pentru toate autovehiculele care vor veni dinspre Bulgaria, pentru a preveni a aducerea febrei aftoase pe teritoriul României, informează Mediafax.
   
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, prefectul Claudiu - Iorga Palaz a dispus primele măsuri de prevenire a introducerii febrei aftoase pe teritoriul judeţului ca urmare a atenţionărilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare referitoare la priorităţile imediate pentru prevenirea introducerii febrei aftoase pe teritoriul naţional, după ce în Bulgaria au fost descoperite mai multe cazuri de febră aftoase la porci mistreţi.
   
"Precizăm că acest virus afectează exclusiv o anumită categorie de animale, răspândirea lui devenind un pericol în principal ca urmare a impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi, nu în ultimul rând, de blocarea comerţului cu animale şi produse/ subproduse de origine animală", se menţionează în comunicatul Prefecturii Constanţa.
   
Astfel, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră vor asigura, la punctele de frontieră Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov, covoare de dezinfecţie îmbibate cu soluţie Virocid 5% pentru toate autovehiculele care vor tranzita dinspre Bulgaria.
   
De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, vor fi tipărite pliante informative pentru cetăţenii din localităţile de pe graniţa cu Bulgaria - Limanu, Albeşti, Negru Vodă, Cerchezu, Dumbrăveni, Deleni, Dobromir, Băneasa, Lipniţa şi Ostrov, care vor fi distribuite de către primării şi de către angajaţii DSVSA Constanţa. 

 


În plus, Direcţia Silvică şi asociaţiile de vânători din judeţul Constanţa au fost atenţionate să supravegheze cu stricteţe zonele de frontieră pentru a informa de urgenţă autorităţile veterinare când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor susceptibile de a fi afectate de această boală virală: bovine, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice.
   
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor, după ce un caz de febră aftoasă la mistreţi a fost confirmat în Bulgaria.
  
  "Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", se arată într-un comunicat al ANSVSA.
       
Boala a fost depistată la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close