Datele existente până în prezent arată în mod clar că noul coronavirus poate afecta, chiar și medii și ca și gravitate, şi alte organe decât plămânii, precum inima sau creierul. În plus, s-a observat că și starea psihică a pacienților este la pâmânt, unii recurgând ca gesturi extreme.
Cei vindecaţi de COVID vorbesc şi despre faptul că rinichii, ficatul şi intestinele nu le mai funcţionează ca înainte de a fi infectați cu temutul virus. Potrivit unui studiu realizat în Italia, din 143 de pacienţi cu SARS-CoV-2 externaţi din spital, cu rezultat negativ, mai mult de 87% au rămas cu cel puţin un simptom care a persistat.
Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 19 şi 84 de ani, iar 53% erau femei. În timpul spitalizării, 72,7% dintre ei au avut leziuni specifice pneumoniei interstiţiale, 15% au avut nevoie de ventilaţie non-invazivă şi 5% de ventilaţie invazivă, scrie click.ro.
Cele mai comune simptome care persistă după vindecarea de COVID-19
- oboseala cronică
- problemele de respirație
- durerile de cap și puterea de concentrare scăzută sunt alte urmări ale coronavirusului
- căderea părului
- probleme la nivelul psihicului
Planul de tratament în cazul sindromului post-COVID seamănă cu cel de recuperare în urma unui atac de cord: exerciții ușoare de gimnastică, de respirație, plimbări în natură. De asemenea, se recomandă odihna și grija la alimentație, care trebuie să fie sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și grăsimi bune, pentru întărirea imunității.
În plus, specialiștii atrag atenție că imunitatea în cazul celor vindecați de COVID-19 durează doar câteva luni și depinde de nivelul de anticorpi dobândiți.