Antena 3 CNN Actualitate Noi controverse legate de cifrele prezentate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Apar semnele unui scandal uriaș

Noi controverse legate de cifrele prezentate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Apar semnele unui scandal uriaș

Dan Gabor
3 minute de citit Publicat la 23:47 17 Oct 2020 Modificat la 23:47 17 Oct 2020
o_1eks525th10pk1lad124h179hfigb.jpg

Și au început să se vadă și în public semnele unui scandal uriaș din interiorul unui palat al puterii. În timp ce, pe linie medicală, oficialii recunosc infectările din centrele de bătrâni și spitale, care, de altfel, reprezintă și cea mai mare problemă și principala cauză a mortalității atât de ridicate, pe linie politică, Orban și comunicatorii săi neagă datele din documentele oficiale de la Institutul de Sănătate Publică și este ținut la secret raportul de analiză de la Ministerul Sănătății, la care s-au referit premierul și ministrul Sănătății dar citându-l fix pe dos unul față de celălalt.

Deci ministrul recunoaște focarele din azilele de bătrâni și spitale, Raed Arafat a admis că și deschiderea școlilor și campania electorală au contribuit la explozia de infectări iar pe secretarul de stat Horațiu Moldovan nu l-a mai văzut nimeni din vară, de când promisese că iese în conferință de presă cu un raport clar privind situația numărului de paturi disponibile la Terapie Intensivă.

S-a schimbat peste noapte modul de calcul al ratei de infectare

Faptul că cifrele nu-i convin premierului a fost dovedit foarte clar și de ieșirea nervoasă pe care a avut-o public în ședința de guvern când practic a interzis Institutului de Sănătate Publică să mai comunice în privința ratei de infectare, după ce în raportul acestei instituții Capitala era trecută cu un coeficient de peste 3, adică trebuia trecută în scenariul roșu, să se închidă toate școlile, restaurantele, cinematografele și teatrele, practic în prag de carantină totală. S-a schimbat peste noapte modul de calcul al ratei de infectare, apoi au fost scoase de la numărătoare infectările din focare și a început o jonglerie pe față cu modificări din pix fără nicio explicație a numărului și ratelor de infectări.

Și, colac peste pupăză, vine și un scandal uriaș privind renumitul Grup de Comunicare Strategică, ținut cu strășnicie la secret de către guvernanți privind componența și modul în care se iau deciziile în cadrul acestuia. Șeful acestui grup, Andi Manciu, consilier de stat în cancelaria premierului Orban, a fost exmatriculat de la Școala Națională de Științe Politice, deci nu a terminat facultatea și nici nu este licențiat, în condițiile în care în CV a trecut că a urmat cursurile SNSPA.

Una dintre bombele cu care s-a trezit guvernul pe cap în timp ce se pregătește de alegeri

Desigur că nu poți spune că a mințit flagrant ca șeful Oficiului Pentru Combaterea Spălării Banilor, care și-a falsificat diploma de bacalaureat, dar a indus în eroare că ar avea facultatea terminată, ceea ce ridică suspiciunea cel puțin asupra corectitudinii și caracterului acestuia și vine firesc întrebarea în ce alte situații din cariera sa a mai apelat la asemenea șmecherii de comunicare. Scandalul privind Grupul de Comunicare Strategică e, însă, doar la început și este doar una dintre bombele cu care s-a trezit guvernul pe cap în timp ce se pregătește de alegeri, când a mai venit și o nucleară de la Curtea Constituțională: Parlamentul este cel în drept să stabilească data alegerilor și poate chiar să le și amâne, pentru 3 luni.

Pe lângă pandemia în sine, în mod evident scăpată de sub control, presupunând că au controlat-o vreodată, scandalul din jurul Grupului de Comunicare Strategică nu face decât să ridice și mai multe suspiciuni și îndoieli într-o populație și așa încordată și obosită după 7 luni de restricții. Iar cea mai mare suspiciune vine în primul rând din secretomania din jurul acestui Grup. Doar pe surse s-au aflat informații cu privire la cine face parte din el, respectiv 3 foști jurnaliști și… un jandarm…

Din GCS nu face parte nicun infecționist, epidemiolog sau medic reputat

Pe lângă Andi Manciu, din componența grupului strategic mai fac parte fosta colaboratoare a lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV, Sorina Coșbuc, în prezent consilier al ministrului de Interne Marcel Vela, comisarul Iulian Drăgoi, fost jurnalist despre care mediafax susținea că ar umbla zvonul că este acoperit al serviciului Doi Ș-un sfert, și comisarul Adrian Cuțurescu, fost jandarm. Deci niciun infecționist sau epidemiolog, niciun doctor reputat, nici măcar vreun jurnalist cunoscut, cu renume și deci greutate în fața publicului.

Într-un punct de vedere, Grupul de Comunicare Strategică n-a negat această componență ci doar informații apărute în presă că cei 4 ar fi plătiți pentru această prestație printr-o firmă, subliniind că nu încasează niciun venit suplimentar, și a mai dezmințit zvonul că domnul Drăgoi ar avea vreo legătură cu fostul ministru de Interne PSD-ist, Carmen Dan.

Continuarea, în materialul video exclusiv prezentat, sâmbătă, de Andreea Sava în emisiunea "Descoperiți":

×
x close