Antena 3 CNN Actualitate COVID-19 a apărut mult mai devreme decât s-a crezut până acum

COVID-19 a apărut mult mai devreme decât s-a crezut până acum

Un studiu de ultimă oră prezintă date care arată că primul caz COVID-19 ar fi apărut mai devreme decât au arătat informațiile oficiale. Astfel, SARS-CoV-2 ar fi început să infecteze oameni în China încă din octombrie 2019, deși se estimează că mijlocul lunii noiembrie este cel mai probabil interval de timp.

COVID-19 a apărut mult mai devreme decât s-a crezut până acum
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    25 Iun 2021   •   16:53

Oficial, primul caz de infecare a fost identificat la începutul lunii decembrie 2019, pe baza unei evaluări timpurii a pacienților bolnavi de noul coronavirus din Wuhan, China, scrie Gândul.

În cadrul grupului respectiv, cazul indicelui – cunoscut și sub numele de pacient zero – a început să prezinte simptome ale infecției la 1 decembrie 2019. Dar simplul fapt că persoana respectivă a fost primul caz documentat nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit mai devreme, fără ca autoritățile de sănătate să știe acest lucru.

De fapt, transmiterea mai timpurie este cel mai probabil scenariu potrivit datelor internaționale, susține o echipă condusă de omul de știință conservator David Roberts de la Universitatea Kent din Marea Britanie.

În studiul lor, cercetătorii au refăcut un model matematic din știința conservării, numit estimare liniară optimă (OLE), care este utilizat în mod tradițional pentru a deduce datele de dispariție a speciilor pe baza ultimelor observări raportate.

Cu toate acestea, aceleași tehnici de modelare au fost utilizate în multe domenii ale științei dincolo de știința conservării – inclusiv domenii precum arheologia și fenologia (studiul evenimentelor biologice periodice).

Echipa a folosit modelul pentru a extrapola ipotetic momentul originii COVID-19, pe baza răspândirii internaționale a cazurilor de COVID-19 în peste 200 de țări până la începutul lunii mai 2020.

În timp ce metoda ne poate oferi doar o aproximare – nu o confirmare – a momentului în care COVID-19 a început să infecteze oameni, ne oferă o altă perspectivă valoroasă cu privire la probabilitatea transmiterilor timpurii și necunoscute care ar fi putut fi ignorate înainte de pandemie.

„În același mod, evenimentele de dispariție sunt rareori observate, la fel și evenimentele de originare, cum ar fi cele ale COVID-19. Fără sisteme riguroase de urmărire, datarea primelor cazuri trebuie dedusă”, explică cercetătorii în studiul lor.

În acest caz, modelarea sugerează că noul COVID-19 a apărut în China cu mult înainte de decembrie 2019, cel mai probabil primul caz având loc pe 17 noiembrie, deși ar fi putut fi chiar și din 4 octombrie, sugerează echipa de cercetători.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close