Masa de Paște este un moment plin de bucurie, în care se reunesc toți membrii familiei. Se pregătesc bucate alese, se vopsesc ouă, se prepară cozonaci și pască, iar friptura de miel este vedeta.
Totodată, Paștele este și un motiv de cheltuială, având în vedere că masa festivă îi aduce aproape pe toți membrii familiei. Bucatele tradiționale nu lipsesc de pe mesele românilor, iar potrivit unui calcul realizat de Asociația Pro Consumatori, aproape un sfert din pensia socială este cheltuită pe coșul de cumpărături de Paște.
De pe masa de Paște nu lipsesc carnea de miel, legumele proaspete, cozonacii și ouăle roșii. Cele mai scumpe alimente de pe masa de Paște sunt, cu siguranță, pulpa și organele de miel.
Pe de altă parte, cele mai ieftine produse de pe masa de Paște sunt legumele rădăcinoase, precum ceapa, morcovii și păstârnacul, iar prețul unei legături de pătrunjel ajunge la o medie de 0,89 de lei, dar și un kilogram de mălai, al cărui preț poate fi și de 1 leu.
Prețul coșului de cumpărături pentru masa de Paște
Experții APC au realizat prețul unui coș de cumpărături pentru masa de Paște:
- 0,770 kg de piept de miel cu os: 23,06 lei;
- 1,242 kg pulpă de miel cu os: 53,34 lei;
- 0,870 kg organe de miel: 34,76 lei;
- 5 legături de ceapă verde: 6,95 lei;
- 4 legături usturoi verde: 6,36 lei;
- 3 legături mărar: 2,67 lei;
- 1 legătură pătrunjel: 0,89 lei;
- 1 legătură leuştean: 1,69 lei;
- 0,878 kg ţelină: 2,01 lei
- 0,236 kg morcovi: 0,59 lei;
- 0,160 kg rădăcină păstârnac: 0,45 lei;
- 0,642 kg cartofi noi: 1,73 lei;
- 0,308 kg ceapă galbenă: 0,61 lei;
- 0,092 kg usturoi uscat: 1,56 lei;
- 450g morcovi Baby congelaţi: 6,15 lei;
- 70 g pastă de tomate: 1,30 lei;
- 17 g piper negru măcinat:1,60 lei;
- 17 g piper boabe: 1,60 lei;
- 8 g cimbru: 1,12 lei;
- 1 litru ulei: 5,59 lei;
- 1 litru borş acru: 1,70 lei;
- 1 kg mălai: 1 leu;
- 1 kg orez: 6,65 lei;
- 200 g unt 65% grăsime: 6,80 lei;
- 200 g smântână 12% grăsime: 2,85 lei;
- 10 ouă crude: 7 lei;
- 10 ouă vopsite: 9,65 lei;
- 700 g cozonac cu 25% nucă şi 0,65% cacao: 10 lei;
- 500 g pască cu 32% brânză dulce de lapte de vacă, 11% urdă din lapte de vacă şi 4% stafide: 7 lei;