Antena 3 CNN Actualitate Raport oficial: Miliarde de dolari pe arme nucleare. Cine dă cei mai mulţi bani

Raport oficial: Miliarde de dolari pe arme nucleare. Cine dă cei mai mulţi bani

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:09 14 Iun 2022 Modificat la 15:09 14 Iun 2022
racheta balistica nord-coreeana
Sursa foto: hepta

Un raport al Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare arată topul statelor care au cheltuit sume consistente pe acest tip de arme:

Statele Unite ale Americii: 44,2 miliarde de dolari, cu 12,7% mai mult față de 2020;  
China: 11,7 miliarde de dolari, cu 10,4% mai mult față de 2020;  
Rusia: 8,6 miliarde de dolari;  
Franța: 5,9 miliarde de dolari;  
Marea Britanie: 6,8 miliarde de dolari;  
Pakistan: 1,1 miliarde de dolari;  
Coreea de Nord: 642 milioane de dolari. 

Interesant este că și Israelul care nu a recunoscut oficial niciodată că deține bomba nucleara, a alocat totuși 1,2 miliarde de dolari. 

Despre cursa înarmărilor nucleare şi pericolul acutizat odată cu ameninţările Rusiei, a oferit explicaţii în direct analistul militar Miroslav Taşcu Stravre. 

"Ipoteza de a avea un atac este exclusă la momentul acesta. Şi în ipoteza  - hai să spunem puțin plauzibilă - că vom avea un atac cu o armă tactică, el se va produce în Ucraina. Sperăm să nu fie cazul și până la urmă forțele binelui să învingă.", a spus analistul.

În ipoteza că va porni un atac spre statele europene, toate sistemele defensive ale NATO vor vor avea grijă ca această armă să nu atingă teritoriul ţintit,  a explicat prof. univ. Miroslav Taşcu Stravre. 

El a mai precizat că filosofia înarmării nucleare pe timp de pace are rădăcini vechi de peste 50 de ani, de pe vremea Războiului Rece. Iar înarmarea vestului este o contrareacţie la ameninţările lui Putin. 

Din păcate cheltuim sute de miliarde pe înarmare "în loc să le cheltuim pentru a eradica foametea, pentru a crește nivelul de educație, pentru a nu mai avea problemele astea pe care le avem în lumea a treia."

"Noi continuăm să ne să ne înarmăm pentru că Rusia este un stat agresor și suntem într-un război, fie că ne place, fie că nu ne place această Rusie scăpată de sub control. 

Şi eu mi-aș dori ca mâine Putin să-și retragă armele și să meargă frumos acasă, dar mă îndoiesc că lucrul ăsta se întâmplă. Rusia va trebui dezarmată și Rusia va trebui să nu mai fie o putere nucleară. Asta e o chestiune pentru pentru viitor.", a concluzionat analistul.

×
x close