Antena 3 CNN Actualitate Corupţia la nivel înalt rămâne o problemă

Corupţia la nivel înalt rămâne o problemă

Corupţia la nivel înalt rămâne o problemă
15 Iun 2007   •   07:47
Raportul Freedom House - Corupţia continuă să fie o problemă în România, inclusiv la nivelul unor oficiali de rang înalt. Acesta este avertismentul lansat de organizaţia Freedom House, în raportul său pe 2007. Şi totuşi, faţă de anul trecut ţara noastră a primit un punctaj mai bun. ?Jurnalul Naţional? scrie că la acordarea notei, specialiştii au luat în calcul eforturile depuse de România în combaterea fenomenului corupţiei.

În raportul pe anul 2007 al organizaţiei Freedom House, citat de ?Jurnalul Naţional? se arată că punctajul acordat României s-a îmbunătăţit de la 4,25 la 4. Explicaţia experţilor este aceea că eforturile de combatere a fenomenului corupţiei par să fie eficiente.

Totuşi, Freedom House semnalează că lipsa unei majorităţi în Parlamentul României ar putea bloca adoptarea legislaţiei necesare pentru continuarea procesului de integrare. Pe de altă parte, punctajul acordat guvernării democratice la nivel naţional rămâne la 3,50.

Organizaţia a a avertizat că acum România are o capacitate scăzută de absorbţie a banilor europeni, iar contribuţia la bugetul Uniunii, ar putea să fie mai mare decât fondurile primite. În ceea ce priveşte independenţa justiţiei, este dat un punctaj de 4 faţă de 3,75 cât era anul trecut.

Nota mai mare a fost dată ca urmare a obţinerii de către judecători a unei independenţe mai mari. În schimb, guvernarea locală îşi menţine punctajul de 3,00, la fel şi procesul electoral din România care rămâne la 2,75. În privinţa mass-media, Freedom House, a îmbunătăţit punctajul acordat pentru independenţa presei de la 4,00 la 3,75.

Punctajul stabilit de Freedom House pentru diferitele capitole este calculat pe o scară de la 1 la 7, nivelul 1 reprezintă nivelul maxim al criteriului respectiv, iar 7, cel mai redus.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close