Laserul oferă un diagnostic precis, în doar câteva secunde și ar putea înlocui testele de sânge a căror realizare necesită câteva ore.
Potrivit cercetătorilor de la QuantiLase Imaging Lab, laserul identifică potenţialii purtători ai virusului chiar înainte ca aceştia să devină infecţioşi, element crucial în lupta pentru oprirea răspândirii virusului, relatează Thenational.ae
„Echipamentul care folosește un detector CMOS va permite testarea la scară largă, cu rezultate disponibile în câteva secunde" a spus Dr. Pramod Kumar, care conduce echipa de cercetători.
„Mai mult decât atât, laserul este ușor de utilizat, neinvaziv și are un cost redus. Dispozitivul este potrivit pentru folosirea în spitale și locuri publice, cum ar fi cinematografe și centre comerciale, dar, cu puțin „antrenament practic”, poate fi utilizat pentru testare și monitorizare chiar și acasă. Credem că va produce o schimbare importantă în combaterea răspândirii coronavirusului.", a continuat Dr. Kumar.
Liderul echipei de cercetători spune că aparatul a trecut deja de foarte multe teste și că oferă rezultate de mare precizie dacă este setat corect. El a explicat că o componentă critică a laserului este sistemul de Inteligenţă Artificială care permite analizarea datele pacienţilor rapid şi eficient.
"În ceea ce privește detectarea în stadiu timpuriu, tehnica noastră DPI este capabilă să detecteze bolnavii imediat ce le-au fost infectate celulelor sanguine. Scopul nostru este să ajungem până la un nivel maxim de precizie.", a cocluzionat Dr. Pramod Kumar.
„Guvernul este dornic să sprijine iniţiativele care ajută sistemul medical din Emiratele Arabe Unite”, a declarat ministrul Sănătăţii din Emirate.