Cornul şi laptele reci vor fi înlocuite cu supa şi friptura calde. Aşa sună promisiunea în Bucureşti, unde consilierii municipali vor să schimbe alimentaţia copiilor din clasele primare. Măsura s-ar putea aplica din mai, în zece şcoli din fiecare sector, urmând ca din toamnă 60.000 de elevi să beneficieze de o masă ca la mama acasă.
La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, în fiecare zi, câteva sute de cutii de lapte şi la fel de multe cornuri sunt împărţite elevilor. Rând pe rând, ei îşi iau prânzul şi, câteodată, mai dau buzna la magazinul de lângă şcoală, pentru ceva în plus de ronţăit.
Acest program se aplică de opt ani în şcolile din România. Acum, mai mulţi consilieri din Bucureşti s-au gândit că e nevoie de o schimbare. Laptele ar putea fi înlocuit cu o supă de legume, iar cornul cu o friptură şi cu o salată, tot de legume.
Aşa e mai sănătos, spun consilierii care au venit cu această propunere. Mai ales că mâncatul pe fugă îngraşă şi deja unul din cinci copii e obez. Iar obezitatea în copilărie înseamnă obezitate şi mai târziu în viaţă.
Masa de prânz caldă ar urma să coste până în doi euro de elev şi ar urma să fie servită la 60.000 de elevi din Bucureşti.
Hrana va fi adusă de firme de catering şi, în şcolile unde va fi posibil, vor fi create spaţii speciale pentru servirea mesei.
Costul întregului proiect ar fi de 25 de milioane de euro pe an. Dublu faţă de actualul program cornul şi laptele. Însă, spun medicii, beneficiile asupra sănătăţii pe care le-ar aduce nu pot fi cuantificate.
Observator