„Senzaţia foarte directă pe care a lăsat-o discursul domniei sale este că, din păcate, nu a tras concluziile corecte în urma exprimării prin vot masiv de către populaţia României la acest referendum. Aceste formule care duc în ultimă instanţă la reiterarea conceptului de aşa-zisă lovitură de stat sunt nişte lucruri care spun foarte clar că, din păcate, în politica internă domnul Băsescu nu este dispus la un minimum de înţelegere, cel puţin asta este impresia lăsată foarte consistent astăzi“, a afirmat Titus Corlăţean, la postul public de televiziune.
Ministrul a subliniat că între Guvern şi preşedinte trebuie să existe colaborare.
„Acesta este şi motivul pentru care astăzi nu am ezitat ca ministru al Afacerilor Externe, dincolo de bătălia politică în plan intern, să merg la Cotroceni împreună cu colegii din corpul diplomatic românesc, cu ambasadorii, şefii de misiune, consulii generali, pentru că agenda discuţiei era interesul naţional românesc şi politica externă. Ceea ce s-a întâmplat în prima parte a intervenţiei a ieşit din agenda stabilită şi dacă aţi văzut, un lucru extrem de interesant, (...) pentru prima oară în istoria acestor întâlniri la Cotroceni ambasadorii României după intervenţia preşedintelui nu au intervenit. Nici măcar unul, n-a existat nici măcar un comentariu, o întrebare. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru“, a punctat el.
Titus Corlăţean a afirmat că reacţia şefilor misiunilor diplomatice este extrem de relevantă.
„Ceea ce s-a transmis şi a transmis preşedintele legat de posibilitatea unor canale paralele, unor voci paralele care să transmită mesaje în numele României în domeniul politicii externe nu a fost bine primit de ambasadori. Nu există aşa ceva. Şi nu există, dacă respectăm interesul României, decât necesitatea unei formule de minimă cooperare şi de dialog pentru a promova interesele României, care pe fond nu sunt în contencios dintr-o parte sau alta o politicului românesc“, a completat ministrul de Externe.