Antena 3 CNN Actualitate Copiii românilor care muncesc în străinătate pot primii alocaţii mai mari decât în România. Vezi suma oferită

Copiii românilor care muncesc în străinătate pot primii alocaţii mai mari decât în România. Vezi suma oferită

Copiii românilor care muncesc în străinătate pot primii alocaţii mai mari decât în România. Vezi suma oferită
Foto: protectiacopilului6.ro
03 Aug 2011   •   23:44

Copiii românilor care muncesc legal în străinătate pot primi alocaţii mai mari decât cele oferite în prezent de statul român. În loc de 10 euro, pot beneficia de sume între 24 şi 300 de euro, în funcţie de statul în care sunt angajaţi părinţii. Prea puţini români dintre cei care lucrează peste hotare ştiu însă că au acest drept şi astfel ajung să piardă banii pe care cei mici i-ar putea primi lunar.

Robert Mihai are 12 ani şi este un elev de nota 10. Aşa îl laudă profesorii, căci cu mama lui se întâlneşte doar vara şi de Crăciun. De cinci ani femeia este plecată la muncă în Italia.

Pentru că munceşte cu acte în regula în Italia, mama lui Robert ar putea cere statului italian alocaţie pentru copilul său: între 120 şi 300 de euro. Dar, femeia n-a aflat încă de prevederile europene.

În aceeaşi situaţie este şi Gina Firoiu. De 4 ani este bonă în Spania. Are un copil de 9 ani, pe Ovidiu. Nici ea nu avea habar că poate să aleagă între alocaţii.

În prezent, aproape trei milioane de români muncesc în străinătate. Doar 10.000 dintre ei au solicitat ţărilor unde lucrează alocaţii pentru copiii lor. Deşi oricine lucrează cu forme legale poate face asta. Trebuie doar să completeze un formular european special, să fie angajat sau să fi intrat în şomaj după ce a muncit în străinătate.

Alocaţia scade pe măsură ce urcă veniturile familiei şi creşte în funcţie de numărul de copii. Nu o primesc familiile care au venituri mai mari de 12.000 de euro pe an. Dacă părinţii lucrează în ţări diferite, sunt liberi să aleagă între indemnizaţii.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close