Căpşunarii îşi trimit copiii înapoi în şcolile din România. Mulţi au rămas fără locuri de muncă, din cauza crizei mondiale. Alţii susţin că învăţământul din ţara noastră este cel mai bun. Oricare ar fi motivul, copiii n-au de ales şi, de multe ori, se chinuie luni bune să-i prindă din urmă pe colegii lor.
Elena Botoş a plecat în Spania, în urmă cu 3 ani. Părinţii ei lucrau acolo de ceva vreme şi vroiau să o aibă alături pe fetiţa lor. Tot atunci au înscris-o la şcoală.
Vara aceasta, Elena a trebuit să-şi facă, din nou, bagajele. S-a întors în România.
?Care e motivul nu ştiu bine.? spune fetiţa care adaugă că părinţii au decis că în România are mai multe posibilităţi. Cu toate acestea, aici a avut probleme la română şi la matematică.
Este povestea unui număr din ce în ce mai mare de copii, din toată ţara. Dacă anul trecut am au fost 78 de elevi pe tot anul şcolar, acum, în primele două luni, au fost 185 de elevi care s-au întors acasă.
Unii părinţi spun că nu mai au bani să-şi întreţină copiii, peste hotare. Alţii susţin că i-au adus aici pentru că se face şcoală ca nicăieri altundeva. Cert este că, pentru copiii care au făcut primele clase în ţări străine, adaptarea este grea.
În medie, în fiecare judeţ, 100 de copii s-au reînscris la şcoală, de la începtutula anului şcolar. Cu toate acestea, ministerul Educaţiei, susţine că nu se poate vorbi de un fenomen.
În următoarele luni, alungaţi de criza economică, din ce în ce mai mulţi români sunt aşteptaţi să revină în ţară.
Observator