"În pofida crizei financiare internaţionale, raporturile comerciale cu statele africane s-au consolidat faţă de nivelul de acum câţiva ani şi au ajuns la 2,2 miliarde de dolari în 2011", a spus Marga, la o conferinţă organizată de MAE, împreună cu ambasadele ţărilor africane, cu ocazia Zilei Africii.
El a arătat că nivelul din 2011 schimburilor comerciale cu aceste ţări este mai mare cu aproximativ 30% faţă de nivelul anilor de dinainte de începerea crizei economice.
De asemenea, Marga a precizat că de-a lungul timpului studiile universitare din România au fost urmate de nu mai puţin de 50.000 de absolvenţi africani, iar autorităţile de la Bucureşti se gândesc la modalităţi de a creşte numărul burselor oferite tinerilor din ţările de pe acest continent.
Marga a mai arătat că tradiţia de prietenie şi cooperare a României cu ţările continentului african se bazează şi pe lucrările civile executate în aceste ţări de firme româneşti.
"Toate acestea au creat un capital de simpatie şi cooperare pe care vom încerca foarte curând să construim în continuare", a apreciat Marga.
Potrivit ministrului de Externe, statutul României de membră oferă noi oportunităţi pentru dezvoltarea cooperării economice şi dialogului politic cu ţările africane, care au avut de suferit după 1990.
El a mai arătat că România susţine eforturile internaţionale de reglementare a conflictelor din unele ţări africane, care împiedică valorificarea potenţialului acestora, ţara noastră participând şi la programele dedicate Africii derulate de ONU şi asigurând şi o contribuţie financiar la asistenţa pentru dezvoltare.