Antena 3 CNN Actualitate Controverse între Ministerul Educaţiei şi compania care furnizează energie electrică. Enel: nu au existat întreruperi

Controverse între Ministerul Educaţiei şi compania care furnizează energie electrică. Enel: nu au existat întreruperi

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 17:22 05 Mar 2012 Modificat la 17:22 05 Mar 2012
Controverse între Ministerul Educaţiei şi compania care furnizează energie electrică. Enel: nu au existat întreruperi
Foto: Intact Images
Controverse între Ministerul Educaţiei şi compania care furnizează energie electrică în Bucureşti. Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat că serverul dedicat înscrierilor în clasa pregătitoare s-a blocat din cauza unor defecţiuni la reţeaua electrică.

Reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia susţin că nu au fost înregistrate nici în zona ministerului, nici acolo unde oficialii susţin că ar exista serverele, nici duminică spre luni, nici luni dimineaţă, când programul pentru înscrierea copiilor în grupa pregătitoare nu a funcţionat.

"Nu au fost înregistrate sesizări în call-centerul tehnic din partea abonaţilor din această zonă sau din partea Ministerului Educaţiei, nici în cursul nopţii de 4/5 martie, nici în cursul dimineţii de 5 martie 2012 referitor la lipsa tensiunii sau a unor căderi de tensiune", potrivit unui comunicat de presă al Enel.

Potrivit Enel Muntenia, pot apărea variaţii de tensiune sau căderi de tensiune şi din cauza unor defecte în instalaţiile proprii ale consumatorilor.

Directorul agenţiei RoEduNet, Dinu Gheorghe, a declarat că unul din cele trei servere nu a mai pornit, fiind afectate mai multe aplicaţii printre care şi înscrierea copiilor, după fluctuaţii mari de tensiune urmate de căderea bruscă a acesteia, potrivit Mediafax.

"De mai bine de două săptămâni avem căderi şi fluctuaţii de tensiune. Serverele sunt situate în zona Institutului Politehnic. Acolo Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC)/ RoEduNet are un nod central din cele şapte existente. Avem echipamente care preiau căderile de tensiune, avem baterii tampon care intră în funcţiune, iar dacă tensiunea lipseşte 3-4 minute, atunci intră în funcţiune un generator. (...) După ce dimineaţă au fost mai multe perturbări ale tensiunii urmate de căderea bruscă a acesteia, două servere s-au resetat, iar al treilea s-a blocat", a explicat directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare ARNIEC/RoEduNet, Dinu Gheorghe.

El a spus că nu vrea să dea vina pe nimeni pentru incidentul de luni, când părinţii nu şi-au putut înscrie copiii în învăţământul primar până la ora 11.00, pentru că un server nu a mai pornit, nici măcar pe furnizorii de energie electrică.

Toate aceste fluctuaţii de tensiune sunt înregistrate de sistemele Agenţiei, aşa că poate fi făcută dovada cauzei probelemelor de luni, a completat Dinu Gheorghe.

Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare administrează şi dezvoltă reţeaua RoEduNet care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România.

Luni dimineaţa, părinţii nu şi-au putut înregistra copiii în clasa pregătitoare, întrucât site-ul nu funcţiona.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba a dispus, luni, declanşarea unei anchete privind problemele apărute la hardware, precizând că acestea nu au ţinut de softul de înscriere al copiilor în clasa pregătitoare. Ministrul a precizat că a aflat de probleme apărute luni, la ora 8.40, iar după două ore au fost remediate.




×
x close