"Consider că această campanie este prematură si este undeva cu o tentă pompieristică, de a vaccina numai de dragul de a vaccina", a declarat Conferenţiar Doctor GEZA Molinar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Susţinătorii campaniei de vaccinare resping toate criticile. "În momentul de faţă s-a luat un premiu Nobel pentru stabilirea corelaţiei între HPV şi cancerul de col uterin. Orice alt lucru este de prisos", a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel.
Părinţii fetelor de clasa a patra, cele care ar urma să fie vaccinate, sunt prinşi la mijloc. Nu ştiu ce să facă. v "Am constatat o oarecare îngrijorare în ultimul timp a părinţilor. Tot mai mulţi vin şi se interesează de potenţialele efecte adverse ale acestui vaccin. Până în prezent nu s-au demonstrat şi eu recomand în continuare administrarea lui", spune Cătălin Haiduc, medic obstetrică ginecologie.
Vor să aşteptă şi să afle mai multe informaţii mai ales că în România fetele vor fi vaccinate cu ambele tipuri de vaccinuri, şi cel american şi cel european, însă părinţi nu vor putea alege.
"Alegerea unui produs vaccinal pentru o persoană sau pentru alta trebuie să se bazeze pe indicaţie medicală şi nu pe o reparţiţie pompieristică de stoc de vaccin existent şi aşa mai departe", a declarat Molnar.
Ei sunt îngrijoraţi mai ales după ce au aflat că în urma administrării vaccinului american au fost raportate 20 de decese. Puţini ştiu că Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente, celebrul FDA a încercat să elimine temerile legate de vaccin.
"Nu a fost găsit niciun tipar comun care să sugereze că aceste decese au fost provocate de vaccin", se arată într-um comunicat FDA.
Ce trebuie să ştie părinţii din România? Că nu trebui să-şi vaccineze fetiţele dacă acestea sunt alergice sau au febră. În rest, nu există nicio contraindicaţie. De săptămâna viitoare, la şedinţele din şcoli vor primi informaţii ca să-şi poate face o părere. În ţările unde imunizarea fetiţelor se face deja, în jur de o treime din părinţi au refuzat vaccinarea.
Observator