Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut un control la şcoala din comuna vasluiană Pungeşti, după ce a primit informaţii că se fac presiuni asupra conducerii şcolii pentru întreruperea cursurilor şi participarea la protestul faţă de explorarea gazelor de şist.
"
Acum am cerut control la nivelul şcolii, şi nu pentru a controla şcoala, ci pentru a proteja şcoala, pentru că mi se pare inadmisibil ca cineva să dorească să folosească şcoala într-un alt scop. (...) Eu cred că noi aici trebuie să facem o distincţie foarte clară: în primul şi în primul rând şcoala are o anumită misiune şi trebuie să se achite de această misiune. Mai departe, prezenţa sau nu la un protest este dreptul fiecărui cetăţean şi opţiunea cetăţeanului", a spus Pricopie, potrivit
Mediafax.
Ministrul Educaţiei a adăugat că a cerut inspectorului şcolar general şi celor de la Prefectura Vaslui să anunţe Poliţia în cazul în care presiunile asupra conducerii şcolii pentru participarea la protest continuă.
În plus, Pricopie a arătat că a trimis la Vaslui o echipă "pentru a-i ajuta pe cei de la şcoală şi de la inspectorat (Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui - n.r.) să nu mai existe niciun fel de problemă".
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, Gabriela Plăcintă, a declarat, joi, că directorul şcolii generale din Pungeşti este supus zilnic unor presiuni prin care i se solicită să închidă şcoala şi să meargă cu profesorii şi elevii la mitingul împotriva explorării gazelor de şist la Siliştea.
Încă de la declanşarea protestelor la Siliştea împotriva gazelor de şist, conducerea şcolii generale din Pungeşti a postat un anunţ la intrarea în instituţia de învăţământ prin care anunţa că "ISJ Vaslui interzice cadrelor didactice şi elevilor părăsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de şist".
Unitatea şcolară a postat anunţul după ce la ISJ Vaslui au ajuns mai multe sesizări cu privire la faptul că elevi de la şcoala generală din Pungeşti au participat, în timpul orelor de curs, la mitingurile de protest de la Siliştea.
Protestele localnicilor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea.
Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.
Peste
500 de persoane au protestat şi miercuri. În timpul manifestaţiei, mai mulţi localnici au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.Joi, în zona în care Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, au protestat circa 100 de oameni. Vineri, 18 octombrie, oamenii au ieşit din nou în stradă, deşi compania Chevron şi-a retras utilajele.
Consilierii locali au hotărât să organizeze pe 24 noiembrie un referendum în legătură cu exploatarea gazelor de şist, dar nici asta nu i-a convins pe oameni să renunţe la protest.
Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea.
Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.
Citeşte şi:
Jandarmeria: Nu am folosit forţa împotriva protestatarilor din Vaslui
Victor Ponta: Nu se mai duc războaie cu tancuri şi cu avioane, ci pentru energie. Vreau ca România să nu depindă de altcineva
Viceprimarul din Pungeşti: „După evenimentele din Galaţi, oamenii s-au speriat foarte tare”
Ce decizie a luat UE cu privire la GAZELE de ŞIST. Care este efectul asupra României
Protestele din Pungeşti, soldate cu VICTIME. Cinci oameni au ajuns la spital, după ce au intrat în conflict cu jandarmii
SUBIECTIV. Lipsa de informare, motivul protestelor faţă de exploatarea gazelor de şist
Mircea Badea: Situaţia de la Pungeşti e mai acută decât cea de la Roşia Montană