Antena 3 CNN Actualitate Contractul prenupţial va fi legal şi în România

Contractul prenupţial va fi legal şi în România

Contractul prenupţial va fi legal şi în România
28 Mai 2007   •   23:04

Introducerea contractului prenupţial este aproape de a deveni realitate, scriu jurnaliştii de la ?Gardianul?. Un avocat deputat de Cluj a iniţiat o lege care ar putea definitiva termenii unei înţelegeri financiare între soţi înainte de încheierea căsătoriei. Introducerea contractului prenupţial ar putea reduce drastic numărul căsătoriilor din interes, mai spun jurnaliştii. În prezent în România, instanţele nu iau în considerare nicio înţelegere financiară prealabilă căsătoriei. Acest lucru este însă pe cale să se schimbe. Un deputat UDMR din Cluj, avocat de profesie, a propus o lege care să stipuleze clar care sunt bunurile cu care intră fiecare soţ în instituţia căsătoriei.

Conform legii, vor fi separate şi veniturile soţilor, iar drepturile fiecărei părţi la încheierea convieţuirii comune vor fi clar specificate. Propunerea legislativă, aflată, în aceste zile, în discuţia Senatului, vine să stipuleze necesitatea publicării contractului prenupţial la judecătoria pe raza căreia domiciliază cuplul, astfel încât orice persoană interesată poate vedea ce au stabilit soţii referitor la bunurile lor.

În acest mod, partenerii de afaceri ai unuia dintre soţi pot afla în ce măsură averea de care dispune unul dintre partenerii de cuplu îi aparţine cu adevărat acestuia sau doar are drept de a se folosi de ea, iar în cazul divorţului rămâne fără venituri. În cazul în care un cuplu optează pentru o convenţie matrimonială, în caz de separare, distribuţia bunurilor se face cu precizie matematică, spun jurnaliştii.

Conform propunerii, bunurile dobândite împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună în cote părţi. Mai mult, pot fi considerate bunuri proprii, bunurile achiziţionate în nume propriu, în timpul căsătoriei. Astfel dacă încetarea căsătoriei are loc prin decesul unuia dintre soţi, soţul supravieţuitor nu devine automat moştenitorul averii, iar moştenitorii au drept asupra bunurilor proprii ca şi cum ar fi ale lor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close