Antena 3 CNN Actualitate „Prevenție, nu adicție”. Măsurile împotriva fenomenului traficului și consumului de droguri

„Prevenție, nu adicție”. Măsurile împotriva fenomenului traficului și consumului de droguri

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:32 27 Iun 2024 Modificat la 12:26 27 Iun 2024
BeFunky-collage - 2024-06-27T102238.032
„Prevenție, nu adicție”. Măsurile împotriva fenomenul traficului și consumului de droguri Foto: Antena 3 CNN

În cadrul campaniei „Prevenţie, nu adicţie”, marca România Inteligentă, membri ai Guvernului, medici şi psihologi au venit cu soluţii concrete împotriva traficului şi consumului de droguri. 

Droguri vândute pe reţelele de socializare, stupefiante livrate în colete, cu autocarele, şi plăţi făcute de consumatori prin criptomonede. Este nivelul la care au ajuns traficanţii de droguri, aflaţi aproape mereu cu un pas înaintea oamenilor legii.

În faţa fenomenului care distruge tot mai mulţi copii, autorităţile îşi unesc forţele.

Peste 400 de descinderi, 700 de traficanţi arestaţi şi 600 de kilograme de droguri confiscate. Sunt cifre înregistrate numai anul acesta, care arată cât de aprigă este lupta antidrog.

„Ne-am concentrat pe cei care pun în piaţă astfel de substanţe. Vorbim de modalitatea de aducere în ţară prin colete, care vin cu mijloace de transport tip autocar.

 E un proiect, o procedură derulată la nivelul Poliţiei Române, de achiziţie a 15 auto-scannere mobile, care să poate fi amplasate în funcţie de nevoi”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat-Ministerul de Interne.

În paralel, se duce o luptă grea şi pentru prevenirea consumului de droguri.

„Am fost prezenți în peste 20 de municipii reședință ale județelor țării, acolo unde avem centre universitare și aici am implicat și asociațiile părinților”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.

„Chiar ieri am trimis consorţiului universităților de medicină și farmacie din România o scrisoare cu invitația de a ni se alătura într-un proiect tocmai pe zona de promovare în media.

Conține elemente de prevenție pe zona de droguri, boli cu transmitere sexuala, suicid”, a spus Sorin Ion, secretar de stat- Ministerul Educației.

Proiectele se adresează în special copiilor. Elevi de doar 11 ani au ajuns să consume droguri. Consilierea psihologică în şcoli ar fi putut preveni sau măcar rezolva problemele.

„În școli avem foarte puţină resursă de psihologi. Colegiul Psihologilor este în negociere permanentă cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, din păcate, avem acum această decontare indirectă a serviciilor de psihologie”, a declarat Claudia Tănase, reprezentant Colegiul Medicilor.

Şi viitoarele cadre medicale trebuie instruite temeinic. Zilnic, în spitale, ajung tineri în stare gravă, cu supradoză, după ce amestecă şi 8 droguri odată. 

„În mai mult de 6 state europene, există specialitatea de medicină de adicţie. România nu are nicio oră în cadrul Facultăţii de Medicină, în niciuna din universităţi”, spune Adrian Octavian Abagiu, medic, Centrul de Sănătate ARAS.

×
x close