Banca Naţională a României nu mai cumpără aur din 2001, a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la emisiunea "Subiectiv" de la Antena 3.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a spus în mai multe rânduri că România are nevoie să-şi mărească rezerva de aur.
„Am spus-o şi prin viu grai, am şi scris şi am arătat foarte limpede că Banca Naţională a luat decizia de a nu mai cumpăra aur în 2001, la începutul anului, într-o conjunctură internaţională specifică şi în împrejurări interne specifice. Băncile centrale au ajuns la concluzia că ar fi bine ca în totalul rezervelor internaţionale într-o bancă centrală, aurul să nu depăşească 15%”, a explicat Vasilescu într-o intervenţie telefonică.
„Aceasta a fost o chestie facultativă, pentru că SUA, Germania, Franţa au în continuare cantităţi mari de aur, dar ele sunt acoperite şi de faptul că că monedele lor sunt şi monede de rezervă”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR.
„Când s-a luat decizia, în 2001, argumentele interne au fost cele de care s-a ţinut cont. Primul dintre ele a fost că o lege din 1999 a generalizat TVA-ul de 19% care a acoperit şi aurul. În aceste condiţii, aurul din România, cu 19% adaos, devenea mai scump decât aurul de pe piaţa internaţională, iar băncile centrale, inclusiv cea a României, sunt obligate să cumpere aurul cel mai ieftin posibil atunci când o fac”, a continuat Vasilescu.
În final, întrebat dacă BNR ia în calcul să cumpere aur de la Roşia MOntană, Adrian Vasilescu a spus: „Banca Naţională cumpără aur după legile internaţionale. Este evident că ar fi avantajos, dacă se va lua decizia de a cumpăra aur, acesta să fie cumpărat din ţară”.