Antena 3 CNN Actualitate Conflictul dintre producători şi hipermarketuri - în atenţia Guvernului

Conflictul dintre producători şi hipermarketuri - în atenţia Guvernului

Conflictul dintre producători şi hipermarketuri - în atenţia Guvernului
26 Mar 2008   •   13:52

Conflictul dintre producători şi hipermarketuri se află astăzi pe agenda şedinţei de Guvern. Executivul ar putea decide înfiinţarea unei comisii care să asiste la negocierile dintre cele două părţi. Producătorii de alimente au declanşat o adevărată revoltă împotriva marilor lanţuri de magazine. Furnizorii sunt nemulţumiţi de taxele pe care sunt nevoiţi să le achite supermarketurilor, pentru a-şi putea comercializa produsele. Este vorba de taxe ce pornesc de la câteva sute de euro şi pot ajunge până la 10.000 de euro.

Conflictul dintre producătorii de alimente şi reprezentanţii supermarketurilor din ţară durează deja de aproximativ trei săptămâni, după ce mai multe asociaţii de producători au acuzat marile lanţuri de magazine că aplică zeci de taxe, pentru a le permite să-şi vândă marfa. Producătorii spun că aceste taxe duc la creşterea nejustificată a preţurilor din rafturi.

Aproape fără excepţie, producătorii care vor să-şi vadă marfa pe rafturile unui supermarket plătesc o taxă de deschidere de magazin, de listare a produsului, o taxă de raft, pentru expunerea produselor în locuri preferenţiale (pe gondole sau în capăt de raft) sau o taxă de remodelare.

Mai mult, există şi taxele procentuale, printre care se numără: discountul pe factură, discountul de promoţie, bonusuri necondiţionate şi - ceea ce-i nemulţumeşte cel mai mult pe furniozori - bonusurile pe cifra de afaceri realizată.

Numărul acestor taxe şi cuantumul sumelor plătite diferă de la un supermarket la altul, în funcţie de tipul produselor şi de numărul acestora, de puterea de negociere a celui care încheie contractul, precum şi de perioada colaborării.

În total, cheltuielile pentru introducerea produselor în circuitul marilor magazine pot urca până la 40-60% din cifra de afaceri a furnizorilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close